شاخص قدرت با ماتریس ADL

این ماتریس به ما در تشخیص موقعیت کنونی و ایجاد استراتژی های لازم برای رسیدن به وضعیت مطلوب کمک می کند.

ماتریس ADL

با استفاده از این ماتریس به راحتی ساختار و استراتژی های وابسته به صنعت بررسی می شوند. ماتریس ADL یا Arthur D Little Strategic Condition  Matrixیک نمونه  از تکنیک مدیریت کارها است که بر اساس چرخه عمر محصول (PLC) ساخته شده است. این شركت در دهه 1980 توسط  آرتور لیدل، یكی از مشهورترین مشاوره ها ساخته شده است كه قصد دارد به یك شركت در زمینه ی مدیریت مجموعه محصولات تجاری خود به عنوان نمونه كار كمك كند.

مانند سایر ماتریس های برنامه ریزی کارها، ماتریس ADL نشان دهنده مشاغل مختلف یک شرکت در یک ماتریس 2 بعدی است. این یک روش ساختاری برای در نظر گرفتن استراتژی های وابسته به چرخه عمر صنعت است. رویکرد ADL از ابعاد ارزیابی محیط و ارزیابی قدرت استفاده می کند به همین دلیل در سیستم سازی مورد استفاده قرار می گیرد.

ماتریس ADL اغلب با برنامه ریزی استراتژیک در سطح واحد تجاری مرتبط است. با این وجود وقتی روی خطوط تولید یا در سطح یک محصول خاص اعمال می شود، به همان اندازه کاربرد دارد.

طراحی ماتریس ADL بر اساس دو متغیر است:

درجه بلوغ صنعت

درجه رقابت پذیری محصول یا موقعیت رقابتی شرکت

موقعیت رقابتی

موقعیت رقابتی شرکت با اقدامات استراتژیک و استراتژی های رقبا تعیین می شود. کیفیت و قدرت موقعیت رقابتی شاخص قدرت شرکت است. ماتریس ADL هر بخش از شرکت را با توجه به موقعیت خود طبقه بندی می کند که می تواند مسلط، قوی، مطلوب، پایدار یا ضعیف باشد.

مسلط: این یک مقایسه نسبتاً نادر است و به طور معمول کوتاه مدت است. در بسیاری از موارد یک رهبری قوی و محافظت شده در فناوری شرکت را هدایت می کند.

قوی: سهم بازار بدون توجه به رقبا قوی و پایدار است. این شرکت در مقایسه با انتخاب استراتژی های خود از درجه آزادی قابل توجهی برخوردار است و غالباً قادر است بدون اینکه رقبا جایگاه بازار او را تهدید کنند، اقدام کند.

مطلوب: خط تجارت در بخش های خاصی از بازار از مزایای رقابتی برخوردار است. با این وجود رقبای زیادی وجود دارند و هیچ رهبر مشخصی در میان رقبای قدرتمندتر وجود ندارد. رهبران بازار از آزادی معقولی برخوردار هستند.

قابل قبول: موقعیت در بازارنسبت به محل انتخاب می شود یا توسط محصول تعریف می شود. رقبا نیزقوی تر می باشند.

ضعیف: از دست دادن مداوم سهم بازار. خط تجارت برای حفظ سودآوری بسیار اندک است.

بلوغ صنعت

بلوغ صنعت تقریباً می تواند به “چرخه عمر صنعت” تغییر نام یابد. البته در اینجا نه تنها صنایع باید در نظر گرفته شوند بلکه بخش هایی نیز باید مورد توجه قرار گیرند. بلوغ صنعت چهار دسته است: جنینی، رشد، بلوغ و پیری.

جنینی: مرحله معرفی، با رشد سریع بازار، رقابت بسیار کم، فناوری جدید ، سرمایه گذاری بالا و قیمت های بالا مشخص می شود.

رشد: بازار همچنان تقویت می شود، فروش افزایش می یابد، تعداد کمی از رقبا (در صورت وجود) باقی مانده اند و شرکت با آوردن محصول جدید به بازار پاداش می گیرد.

بلوغ: بازار با ثبات است، مشتری های کاملاً تثبیت شده وجود دارند، سهم بازار با ثبات است و رقبای زیادی وجود دارد.

پیری: تقاضا کاهش می یابد، شرکت ها شروع به ترک بازار می کنند، مبارزه برای سهم بازار در میان رقبای باقی مانده بسیار سخت می شود و شرکت ها شروع به ترک یا ادغام می کنند تا زمان نابودی بازار.

موقعیت یابی در یکی از چهار دسته یک روش کاملاً پیچیده است و به عوامل زیادی بستگی دارد.

چهار مرحله در ایجاد ماتریس ADL:

1- تعیین SBU شرکت (تقسیم بندی استراتژیک با روش های مشخص شده انجام می شود)

2- شناسایی مراحل استقلال صنعتی برای هر SBU : این کار باید برای هر کسب و کار انجام شود

3- تعیین موقعیت رقابتی در صنعت خاص و محدود

4- رسم اندازه ها و موقعیت های SBU در ADL Matrix

توزیع و خط  سیر مشاغل در ماتریس ADL به شما نشان می دهد که آیا ترکیب محصولات شرکت در حال حاضر و در آینده متعادل است یا خیر. به عنوان مثال، شرکت برای ایجاد پول نقد برای حمایت از عملیات های جدید، نیاز به حفظ مجموعه ای از مشاغل مستقل دارد.

اگر واحد تجاری شما حضور پررنگی در بازار و خط تولید تازه ظهور یافته ای دارد، به احتمال زیاد می خواهید موقعیت خود را به صورت تهاجمی در راس قرار دهید و تا آنجا که می توانید سهم بازار را به خود اختصاص دهید. اما این استراتژی در مورد خطوط تجاری با موقعیت های رقابتی غالب در بازارهای رو به زوال چندان مناسب نیست. در این حالت، بهتر است انرژی خود را در بازارهای جدید و در حال رشد قرار دهید و موقعیت فعلی بازار خود را در صنعت رو به زوال حفظ کنید. ماتریس ADL با پیشنهاد استراتژی های کلی برای ترکیبات مختلف در موقعیت های رقابتی و بلوغ صنعت، این نیازهای منحصر به فرد را برطرف می کند.

ماتریس adl چه استفاده ای دارد؟

ماتریس ADL محدودیت های مختلفی دارد. محدودیت های اصلی عبارتند از:

چرخه زندگی استاندارد ندارد

تعیین موقعیت فعلی یک صنعت در چرخه زندگی آن نامناسب است

طول چرخه زندگی ممکن است تحت تأثیر رقبا باشد

مزایای ماتریس ADL

شفافیت

انعطاف پذیری در ارزیابی جذابیت صنعت

امکان متعادل کردن نمونه کارها

شناسایی بهتر رقابت، تأمین کنندگان، مشتریان، جانشینان بالقوه

معایب ماتریس ADL

عملگرایی محدود

تجربه گرایی

شما چی فکر می کنید؟ آیا ماتریس ADL در اقتصاد مدرن و بازاریابی امروز قابل استفاده است؟ آیا شما توضیح عملی را تایید می کنید یا پیشنهادات بیشتری دارید؟ عوامل موفقیت شما در راه اندازی ماتریس ADL خوب چیست؟

برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در ارتباط باشید و به منظور مشاوره با محمدرضا سلطانی، بیزینس کوچ حرفه ای با شماره های درج شده تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید