انواع کوچینگ

کوچینگ به بیان ساده، فرآیندی است که هدف از آن بهبود کیفی زندگی شغلی یا شخصی افراد است.

حالا فرقی نمی کند این بهبود کیفیت مربوط به زندگی شخصی افراد، زندگی خانوادگی، اعتماد به نفس آن ها و یا ایجاد تعادل بین زندگی و کار آن ها باشد. وظیفه اصلی یک کوچ، استفاده از شیوه های مناسب و صحیح برای کمک به مخاطبان است تا بتوانند تغییراتی را در عملکردشان آشکار نمایند. کوچینگ به شما کمک می‌کند که فعالیت و برنامه‌هایی را که تا‌کنون برای دسترسی به اهدافتان به شما کمک چندانی نکرده‌اند تشخیص دهید، حذف کنید و فعالیت ‌های بهتری را جایگزین کنید. این روند به شما کمک می‌کند که به ارزیابی دقیق تر و درست تری از عملکرد خود در زندگی، روابط و حرفه شغلی خود دست یابید و آن را بهبود بخشید.

از آنجایی که کوچینگ، حرفه ای بسیار گسترده است، طیف گسترده ای از فنون و تکنیک ها را هم در بر دارد. فنونی که کوچ ها استفاده میکنند شامل مدل NLP، مدل های زبانی، تمرینات نوشتاری، تکنینک های مصاحبه گری و غیره هستند.

لایف کوچ ها تعیین میکنند که چه نوع سبک کوچینگ با توجه به پیامدهای مد نظر مخاطب ها، مناسب هستند. گاهی اوقات کوچ ها در ابتدای کار از تجربیات شخصی خود بهره میبرند. در این مطلب قصد داریم به معرفی چند نمونه سبک های معروف کوچینگ بپردازیم:

کوچینگ عملکرد

بهبود در راس لایف کوچینگ و بهبود عملکرد در قلب کوچینگ عملکرد قرار دارد.  کوچ‌های عملکرد به کارمندان در همه سطوح کمک می‌کنند تا الزامات شغلی، شایستگی‌های لازم برای دستیابی به آن الزامات، شکاف میان عملکرد فعلی و عملکرد مطلوب، و فرصت‌های بهبود عملکرد خود را پیدا کنند. سپس، با کارمندان، مدیران آنها و دیگران در محل کارشان همکاری می‌کنند تا کارمندان با آگاهی از شکاف‌های عملکردی موجود، برنامه‌های اقدام برای توسعه حرفه‌ای خود را تدارک ببینند. کوچینگ عملکرد کمک میکند تا:

همه مسیر را برای رسیدن به پتانسیل خود شناسایی کنید.

اهداف عملی و قابل دسترسی تنظیم کنید.

مهارت های جدید را توسعه دهید و ابزارهایی را برای غلبه بر موانع و مشکلات توسعه دهید.

کوچینگ در حوزه های کسب و کار می تواند پتانسیل واقعی کارمندان را در همه سطوح نشان دهد. نه تنها افرادی با عملکرد بالا، بلکه همه افراد را در نظر داشته باشد. با این وجود، هدف کوچینگ، تنها پتانسیل مبتنی بر تعداد و مقدار نیست.

کوچ های عملکرد، به دنبال پشتیبانی از عملکرد یک فرد از طریق درک عوامل دیگر هستند.

پس می توان گفت کوچینگ عملکرد به مسائلی همانند تحلیل استرس ها و یا فرسودگی شغلی در افراد می پردازد. کار کردن با کوچ های مجرب نه تنها چالش برانگیز نیست، بلکه افراد را قادر می سازد در بهترین سطح عملکردی خود رفتار نمایند.

کوچینگ کل نگری

کوچینگ کل نگری

کوچینگ کل نگری، افراد را به صورت کلی در نظر می گیرد. در این روش، مسئله و یا چالش مورد نظر را با توجه به همه عوامل  پیرامون آن در نظر گرفته و راه حل هایی برای آن ارائه می دهند. بر اساس نظریه کلی نگری، همه چیز بر یک بنای ارتباط متقابل استوار شده است. هرچیزی علتی و هر علتی، تاثیری دارد.

وقتی یکی از جوانب زندگی خود را تغییر می دهیم، سایر جوانب نیز دستخوش تغییر خواهند شد. لایف کوچ های کلی نگر، اغلب به همه جوانب زندگی مراجع های خود توجه دارند، از وضعیت زندگی اجتماعی شان گرفته تا بهبود تناسب فیزیکی آنها. بر همین اساس می توانند نوعی تعادل صلح آمیز ایجاد نمایند. این کوچ ها، افراد را ترغیب و تشویق میکنند تا :

  • درک بهتری از تاثیر رفتارهایشان بر کل هستی داشته باشند.
  • اهداف خود را بهتر بشناسند.
  • سلامت فیزیکی بهتری داشته باشند.
  • از رخدادهای کوچک در زندگی، رضایت بسیار زیادی داشته باشند.

این روش به خصوص زمانی که صحبت از ایجاد تعادل بین کار و زندگی مثلا با کمک سیستم سازی کسب و کار باشد، بسیار مثمر ثمر خواهد بود.

به این دلیل که همه جوانب زندگی را مورد بررسی قرار داده و به مراجعان کمک میکند روش هایی برای ایجاد تعادل پیدا کنند.

کوچینگ ذهنیتی

تعداد کسب و کارها روز به روز در حال افزایش است و در این بین، کوچ های حرفه ای بیش از پیش در زمینه های کسب و کار می درخشند. ذهنیت، به نهایت کمال گرایی در فرآیند آگاهی اشاره دارد. یعنی آگاهی از خود و دنیای اطراف خود. این نوع کوچینگ به مراجعان کمک میکند تا:

  • روابط کاری محکم تری ایجاد کنند.
  • تنش های محل کار خود را به حداقل برسانند.
  • واکنش های بهتری در مواقع استرس آمیز نشان دهند.
  • دیگران را در نظر بگیرند.
  • تمرکز خود را بیشتر کنند.
  • به تعادل کاری بیشتر و بهتری دست یابند.

همانطور که مدیتیشن و ذهنیت هم اکنون برای درمان استرس و افسردگی به کار می روند، این نوع رویکرد کوچینگ می تواند به ویژه برای مراجع هایی که از اضطراب و افسردگی رنج می برند، مفید باشد. از آنجایی که این نوع رویکرد؛ یک ارزش معنوی به همراه دارد، می تواند توسط مراجعانی که به دنبال کشف معنویات هستند، مورد استفاده قرار بگیرد.

ما این رویکرد را برای مراجع هایی پیشنهاد می کنیم که به دنبال ایجاد رابطه در کوچینگ هستند. مراجع ها چه در یک رابطه باشند یا نباشند، می توانند درک بیشتری از شفقت و همدلی برای ایجاد رابطه ای سالم ایجاد نمایند.

کوچینگ تحول

کوچینگ تحول

همانطور که از نامش پیداست، کوچینگ تحولی مناسب آن دسته از افرادیست که به دنبال ایجاد تغییر و تحولات بزرگ هستند. شاید با خودتان فکر کنید این فرد است که دستخوش تغییر قرار می گیرد یا قرار است تحولی ایجاد نماید، ولی اصلا اینچنین نیست. در واقع، این نگرش و درک افراد است که تغییر میکنند نه رفتار و عملکردهای آنها.

درک نکردن و عدم تحقق رویاها می توانند تاثیرات منفی بر روی افراد داشته باشند. مثل اینست که احساس کنید هیچ کاری برای زندگی خود انجام نداده اید. همین، منجر به ناامیدی و سرخوردگی می شود. اما با تکیه بر ایمان، می توانید اعتماد به نفس لازم برای هرآنچه جهت رسیدن به اهدافتان نیاز دارید، کسب کنید.

کوچینگ دیدگاه

این سبک، نوعی کوچینگ است که هدف از آن، تاکید بر تفکرات آتی است. این امر بر مبنای آن استوار است که قدرت تفکر می تواند برای شکل دهی به آینده مورد استفاده قرار بگیرد. هرچقدر بیشتر ذهن خود را معطوف به چشم اندازهای نتایج مد نظرمان کنیم، احتمال رخداد این پیامدها بیشتر خواهد شد.

کوچینگ دیدگاه اغلب توسط مربیان ورزشی برای تجسم روند برد در میان ورزشکاران به کار برده می شود. مثلا، ورزشکاران را ترغیب به این می کند که از خط پایان مسابقه عبور کنندو مدال طلا را در بالای سکو دریافت نمایند. در این نوع کوچینگ بایستی همه شک ها و تردیدها را که ممکن است مانع از پیشرفت شما و رسیدن به نتایج مطلوب شوند، از شما دور شود.

کوچینگ مستبدانه(دیکتاتوری)

این نوع کوچینگ، نوعی از سبک کوچبنگ است که به جای رویکرد پرسش، به امر کردن و گفتن نیاز دارد. این سبک در موقعیت هایی استفاده می شود که مراجع به یادگیری فنونی خاص برای توسعه بیشتر می پردازد. یعنی کوچ به جای اینکه افسار همه چیز را به شخص بسپارد، کنترل کامل جلسه را بر عهده میگیرد وفرد را برای به دست آوردن برترین پیامدها تشویق می نماید.

این نوع کوچینگ، اغلب در موقعیت های ورزشی، نظامی و تجاری به عنوان نوعی از کوچینگ نرم مورد استفاده قرار میگیرد. با این روش میتوان:

  • شخص را ملزم به رعایت نظم و انضباط کرد.
  • آن ها را ملزم به احترام کرد.
  • به سطح سازمانی بالاتری رسید.

کوچینگ مستبدانه برای افرادی مناسب است که نیازمند ساختارها و یادگیری سریع می باشند و می تواند در آموزش کارکنان، به خصوص در محیط های بسیار پرتوقع مانند رستوران ها و خدمات ارتشی به کار گرفته شود.

کوچینگ دموکراتیک

کوچینگ دموکراتیکی

این نوع کوچینگ، مراجعان را به شرکت درفرآیند کوچینگ دعوت نموده و آن ها را تشویق می کند نگرش خاص خودشان را اتخاذ کنند. نقش کوچ ها در این رویکرد، طرح بندی کلی اهداف است و در عین حال به آن ها اجازه میدهد خودشان راه های دستیابی به اهداف خود را تعیین کنند. ممکن است کوچ در این رویکرد، خودش به تنهایی تصمیمی را اتخاذ نماید، ولی تصمیمات او بر پایه عقاید و احساسات شخصی خود افراد استوارخواهد بود. دراین سبک کوچینگ،مراجعان بایستی:

  • قادر به جستجو و تحقیق باشند.
  • حس مسئولیت پذیری داشته باشند.
  • بتوانند خودشان را کنترل نمایند.
  • حس آزادی داشته باشند.
  • مهارت های مناسب اتخاذ تصمیم را داشته باشند که به راحتی در همه اصول زندگی به کار گرفته شوند.

حوزه های متفاوتی برای کاربرد کوچینگ دموکراتیکی وجود دارد. مثلا می توان به کوچیینگ حرفه ای یا کوچینگ مالی اشاره نمود که شخص را وادار به پذیرش حس مسئولیت پذیری می نمایند.

کوچینگی که مبتنی بر ارائه راه حل است

این سبک کوچنگ به راه حلی تاکید میکند که مراجع انتظار دارد به آن دست بیابد. کوچ در این رویکرد از فرد سوال می کند که واقعا هدفش چیست؟چطور به این هدف خواهند رسید؟ وقتی به هدف خود دست بیایند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در این روش به موارد زیر تاکید میگردد:

  • درون گرایی
  • خود ارزیابی
  • تنظیم اهداف شفاف و مشخص
  • درک جامع از مسیر زندگی

این روش به خصوص برای کارآفرینان که به دنبال تعیین اهداف و ارائه راه حل های جامع هستند، بسیار مثمرثمر می باشد. همچنین برای مراجع هایی مفید است که سعی دارند خود را توسعه داده و به ارزیابی خود بپردازند.

کوچینگ شهودی

با استفاده از این رویکرد، می توانید به خود دسترسی داشته و بینش خود را توسعه دهید یعنی با اصول اساسی و آموزه های سنتی همچون تعیین اهداف،ایجاد طرح های عملی و کارهای مبتنی بر عادات و اعتقادات آشنا شوید اما بر خلاف کوچینگ های سنتی، به سمت اهداف معنوی تری هدایت خواهید شد.

با استفاده از رویکرد کوچینگ شهودی، بایستی به این سوالات پاسخ دهید:

  • من چرا اینجا هستم؟
  • چکار بایستی در دوران عمر خود انجام دهم؟
  • دوست دارم چه چیزهایی ابتکار کنم؟

کوچ با استفاده از انرژی خود و تاکید بر بهبود عاطفی و معنوی،می تواند هرگونه خلاء و انسداد را برطرف نموده و آن ها را در مسیر رو به جلو هدایت نماید. نقش کوچ، مشخص نمودن چیز هایی است که ما به تنهایی قادر به دیدن آن ها نیستیم.

این مقاله تنها یکی از مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ است. برای آشنایی بیشتر با هر کدام از حوزه های کوچینگ و شناخت کوچ ها می توانید مقاله های دیگر ما را مطالعه کنید.

برای دریافت مشاوره با بیزینس کوچ حرفه ای ،با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید