بیزینس کوچ کیست و چرا برای کسب و کارمان نیاز به یک بیزینس کوچ داریم؟
بیزینس کـــوچ کیست؟
بیزینس کوچ و کوچینگ یک صنعت، مهارت و حرفه ای جدید است، که در چند دهه اخیر رشد بی سابقه ای در عرصه جهانی داشته است و افراد بسیار موفق جهان، از بیزینس کوچ ها و مربی های حرفه ای برای رسیدن به اهدافشان و حل چالش هایشان استفاده میکنند.
بیزینس کوچ ها کارآفرینان بسیار باتجربه ای هستند که اغلب خودشان صاحب کسب و کار هستند، این اشخاص با بهره گیری از استعداد و مجموعه تجاربشان مسیر موفقیت کسب و کارها را طراحی میکنند و تا رسیدن به آن موفقیت در کنارشان هستند.
طبق تعریف سازمان جهانی کوچینگ: بیزینس کوچینگ یک رابطه شراکت بین کوچ و مراجعه کننده است که در نتیجه این ارتباط، مراجعه کننده خلاق تر می شوند و فکرشان برای حل چالش ها به کار افتاده و اثربخشی بیشتری در تصمیم گیری خواهند داشت تا توانایی فردی و حرفه ای خود را به حداکثر برسانند و حاصل آن این است که، توانمندی خود را در حیطه های مختلف به حداکثر می رسانند.
چرا به یک بیزینس کوچ نیازمندیم؟
برای درک بهتر و عمیق تر نیاز به حضور یک بیزنس کوچ یک مثال برایتان می آوریم. احتمالا برایتان پیش آمده که ندانید چه می خواهید و اصلا برای چه زنده هستید؟ این مشکل گاها فراگیر در بین مدیران درد مزمن و عجیبی دارد که نه می شود به روانشناس و روان پزشک گفت، چون آنقدر ها هم درد نیست و نه می شود به دوست و رفیق گفت چون معمولا پیشنهاد های عجیب و غریبی روی میز می گذارند.
و حتی اگر دوستان و آشنایان نیز نظری بدهند جدای از اینکه چقدر آن نظر درست، علمی و ارزشمند است، نمی دانند چطور به شما برای تغییر این شرایط کمک کنند. یکی از مهمترین کارهایی که یک بیزینس کوچ قادر به انجام آن است حمایت از شما در هر همین حالی است که هستید.
دقیقا وقتی نمی دانید از این زندگی چه می خواهید بیزنس کوچ می تواند در کنار شما باشد. وقتی هدفی برای شما مشخص نیست، وقتی رویایی دارید و راهی برای رسیدن به آن نمی یابید و یا حتی با وجود داشتن رویا و آگاهی از مسیر در میانه راه گیر افتاده اید، بهترین گزینه برای شما یک بیزینس کوچ حرفه ای و مطلع است، تا با شتاب بیشتری به سمت هدف و رویای مناسب خودتان پیش بروید.
در پایان این سوال مطرح است که یک بیزینس کوچ موفق کیست؟
کوچ ها به طور متعارف دورههای مشخص و در سطوح مختلفی را میگذرانند تا با مهارتهای اصلی و پایه بیزینس کوچینگ همچون گوش شنوا، سؤالات مؤثر و بازخورد آشنا شوند و آنها را به کار بگیرند تا مراجعانشان بهتر بتوانند خود را بشناسند و کشف جدیدی نسبت به خود، دیدگاهها، ارزشها و باورها و درنهایت رفتارهایشان داشته باشند.
اما پیش از این مهارتها، مهارت اصلی دیگری برای بیزینس کوچ ها وجود دارد که آن مهارت چیزی نیست جز مهارت ساختن بنایی بر پایه اعتماد که بدون آن تمام مهارتهای بیزنس کوچینگ بیپایه و اساس خواهند بود.
- یک کوچ خوب میتواند مسائل را مشخص کند و در معرض دید دیگران قرار دهد.
- یک کوچ خوب با افراد همچون شرکای خود برخورد و دستاوردهای آنان را تشویق میکند. او مطمئن است که این افراد به تعهدات خود پایبند هستند.
- یک کوچ خوب انتظارات خود از جلسه بیزینس کوچینگ را در آغاز جلسه شفاف میکند.
- یک کوچ خوب در همه مسائل مشتاق و خوشبین است.
زمانی که راه حلها به نتایج دلخواه منجر نمیشود، یک کوچ خوب مصرانه تلاش میکند تا کنشهای جایگزین برای آن تعریف کند. و در نهایت یک بیزینس کوچ خوب به مراجعهکننده گوش میدهد و سعی میکند تا دیدگاههای او را دریابد.
تفاوت های کوچینگ با دیگر راهنما ها
1. تفاوت بیزینس کوچینگ و روانشناسی
کوچینگ، نوعی روانشناسی یا مشاوره دادن نیست. اغلب در مشاوره و روانشناسی، تمرکز بر درمان انواع مشکلات روانی و اختلال های شخصیتی است و در اکثر مواقع رویکرد اصلی آن، واکاوی یا نگاه به گذشته فرد است. اما کوچینگ به هیچ وجه یک فرآیند درمانی نیست، بلکه یک فرآیند برای ارتقای کیفیت و تحول زندگی و کسب و کار است. از مهم ترین تفاوت های روانشناسی و کوچینگ می توان به این موضوع اشاره کرد که در روانشناسی بیشتر بر اتفاقات گذشته و حال تاکید می شود اما در کوچینگ، کوچی ها را تشویق می کنند هرچه سریعتر به هدف کنونی خود دست پیدا کنند. روانشناسان معمولا با افرادی سر و کار دارند که به نوعی خلاء عاطفی را تجربه کرده اند. در آن طرف کوچ ها با اشخاصی سر و کار دارند که از نظر عاطفی سالم هستند و علاقه دارند به سطوح بالاتری برسند. کوچینگ برای رشد و توسعه، اصلا به گذشته افراد کاری ندارد، بلکه فعالیتی اقدام محور می باشد و تمرکز آن بر روی توسعه افراد و در نهایت رسیدن به اهداف مطلوب می باشد. اگر دیدید با گذشته افراد سر و کار دارید، پس شما یک روانشناس هستید. مثلا شخصی است که در گذشته اعتیاد شدید به مواد مخدر داشته و الان از نظر روحی آسیب شدیدی دیده است و شما سعی دارید با یادآوری گذشته و اتفاقاتی که برای او پیش آمده را از این کار منع کنید و سلامت روحی و روانی او را مجدد بازیابی کنید.
2. تفاوت بیزینس کوچینگ و مشاوره
کوچینگ و مشاوره تا حدودی به هم شبیه هستند، اما تفاوت های مهمی بین این دو موضوع وجود دارد. معمولا مشاور فردی است که در یک حوزه خاص تبحر دارد و بیشتر به ارائه راه حل در مسئله ای تمرکز دارد. مشاور با مراجعین همکاری میکند تا مشکل آن ها را حل کرده و زمانی که این مسئله از بین برود همکاری مشاور با مراجع تمام می شود. در حقیقت، مشاور خارج از حوزه تخصصی خود با مراجع هیچگونه همکاری نمیکند. اما کوچ از رویکرد بسیار جامع تری استفاده می کند. مثلا، موقعیت مورد نظر را با همراهی مراجع بررسی می کند و دوش به دوش او حرکت میکند. در حقیقت، کوچ اصلا لزومی ندارد که خودش یک کارشناس در کسب و کار مراجع باشد. خود مراجع نقش کارشناس را دارد. کوچ به همراه کوچی و با بکارگیری دانش و تخصص خود او راه حل ارائه می کند.
3. تفاوت های بیزینس کوچینگ و منتورینگ
اکثریت منتورها تجارب بیشتری نسبت به مراجعین دارند. منتور ها هم دانش و تخصص خود را ارزانی میکنند و هم در نقش یک مشاور حرفه ای ظاهر می شوند و هم می توانند افراد را راهنمایی کنند. آموزش های منتور هم به صورت رسمی و هم غیررسمی می باشد. منتور، یک متخصص کامل در حوزه کسب و کار مراجعین است. منتور فردی است که دارای تجربه در یک زمینه ی کاملا تخصصی است و می تواند به فرد دیگری هم که تجربه ی کمتری در همان حوزه دارد کمک کند. دانش، توصیه و منابعی که منتور با مراجع در میان می گذارد بستگی به اهداف رابطه ی منتورینگ آن ها دارد. امکان دارد منتور اطلاعاتی را راجع به مسیر شغلی خود به فرد بدهد یا حتی بیشتر به دنبال پشتیبانی کردن احساسی، دادن انگیزه و روحیه و بازی کردن نقش یک الگو برای آن فرد باشد. کمک به کشف ظرفیت های جدید در هر کسب و کاری، هدفگذاری صحیح و شناسایی منابع هم می تواند در حوزه ی عملکرد منتور باشد.
در پایان پیشنهاد می کنیم اگر شما هم به کسب و کارتان اهمیت می دهید و نمی خواهید در جمع ورشکستگان کسب و کار باشید حتما یک کوچ خوب برای خودتان انتخاب کنید. پیشنهاد ما برای شما محمدرضا سلطانی، بیزینس کوچ حرفه ای با چندین سال سابقه درخشان در زمینه بیزنس کوچینگ است.
این مقاله یکی از صدها مقاله ما در زمینه کوچینگ است. پیشنهاد می کنیم دیگر مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ ما را نیز از دست ندهید.
دیدگاهتان را بنویسید