انضباط تجاری

انضباط تجاری

وجود انضباط در نظم و ساماندهی محیط کار بسیار پر اهمیت است. در علم جامعه‌شناسی بر یک نظریه روانشناختی به نام دیسپلین یا انضباط گروهی بسیار تاکید شده است.

کارشناسان در این نظریه بیان می‌دارند که دست پیدا کردن به انتظارات، اقناع اجتماعی و وفادار بودن به مسئولیت‌های فردی با پایبندی به نظم و انضباط اجتماعی به وجود خواهد آمد. موفقیت یک سازمان بستگی به تعامل، هماهنگی میان کارکنان و همچنین حس انگیزه در آن‌ها دارد.

راهکار‌های لازم جهت ساماندهی و انضباط محیط کار

در راه رسیدن به موفقیت طولانی مدت در کسب و کار، حفظ و نگه داری نیرو‌های منضبط کاری بسیار مهم و ضروری خواهد بود. مدیری که برای پیش بردن اهداف کاری خود به کارکنان فشار وارد می‌کند؛ خیلی سریع احترام خود را در بین آن‌ها از دست خواهد داد.

عدم احترام مدیر مجموعه و محیط کار پس از گذشت زمان کوتاهی به شکست در راه رسیدن به اهداف تعیین شده منجر می‌شود. برای ایجاد انضباط اجتماعی در محیط کار هشت روش زیر را در نظر داشته باشید:

1) هنر هدایت و رهبری

به عنوان یک مدیر محیط کاری برای رسیدن به اهداف نظام آراستگی و انضباط اجتماعی در مجموعه خود، باید بهترین و کارآمد‌ترین مدیر باشد و با صبر و حوصله وظایف کارکنان را به آن‌ها گوش زد کنید. به عنوان مدیر و رهبر گروه در نقش پیشرو و راه بلد باشید.

2) رهایی از حواس پرتی‌ها

برای رسیدن به نظم و ساماندهی محیط کار، تمرکز کارمندان خود را به کار جلب کنید. هر آن چه در محیط باعث حواس پرتی می‌شود را حذف و این گونه علاوه بر انضباط فردی، نظم اجتماعی را نیز برقرار خواهید کرد.

3) ایجاد حس شادی در محیط کار

محیط کار را برای کارکنان خود مطلوب و با ایجاد چند تغییر کوچک و جذاب، این محیط را برای آن‌ها شاد کنید. این گونه استرسی برای آمدن بر سر کار ندارند و انضباط اجتماعی نیز خود به خود با وجود حس خوب از سوی آن‌ها رعایت خواهد شد.

4) توجه به اختلاف سنی کارکنان

در پیش گرفتن یک رویه برای تمام کارمندان مناسب نخواهد بود. در زمان برخورد با آن‌ها به سن وشخصیت آن‌ها توجه کنید و مناسب سن آن‌ها رفتار کنید. برای برخی افراد جهت حفظ انضباط فردی و اجتماعی باید قاطع برخورد کنید.

5) ارتباط منظم با کارکنان

مهم‌ترین جنبه در تجارت و کار، ارتباط است. با برقراری ارتباط با کارمند، آن‌ها حس خواهند کرد که تنها نیستند و مدیر راهی برای برقراری ارتباط با آن‌ها در نظر گرفته است. این گونه نظم و ساماندهی محیط کار و انضباط اجتماعی برای شما راحت‌تر خواهد بود.

6) ارائه دستور العمل‌های قاطع

زمانی که کارمند شما می‌داند که شما در راه رسیدن به اهداف مجموعه و محیط کار از او چه می‌خواهید؛ خیلی راحت از قوانین پیروی، انضباط فردی و اجتماعی را رعایت خواهد کرد. همچنین دستور العمل‌های لازم را در محل مناسب نصب کنید.

7) انجام اقدامات اصلاحی

کارمند شما باید این موضوع را درک کند که در صورتی که از قوانین سرپیچی کند، تنبیه خواهد شد. اگر سرپیچی از قوانین را چند بار انجام دهد، شما دلیل کافی برای اخراج کارمند بی‌انضباط دارید.

8) ایجاد فضا کافی

وظایف کارمند را به او گوش زد کنید و به او استقلال لازم و فضای کار دهید تا به انجام کار‌های خود برسد.

اهمیت اجرای 5S در شرکت

نظم و ساماندهی محیط کار و اجرای 5S در شرکت از روش‌های مهم است که بعد از جنگ جهانی دوم و برای نخستین بار در صنعت کشور ژاپن با الهام گرفتن از نظام خانه داری صنعتی شکل گرفت. انضباط اجتماعی در محیط کار باید همیشه رعایت شود.

اجرای 5S در مجموعه مبلمان و اهمیت آن

اهداف نظام آراستگی؛ نگه داری، حفظ و استاندارد‌سازی است به شکلی که بعد از یک مدت کوتاه نظم موجود در محیط کار از بین نرود. برای انجام این اهداف نظام آراستگی تایید مدیدیت، بودجه لازم برای مجوعه کار، ایجاد کمیته‌های فعال و مشارکت پرسنل و بسیاری از مسائل دیگر خواهد بود.

اجرای 5S در شرکت سبب کاهش اتلاف وقت خواهد شد؛ به شکلی که زمان پاسخ گویی به درخواست‌ها حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا می‌کند. با مراجعه به مقالات آموزشی محمدرضا سلطانی اولین بیزنس کوچ تخصصی می‌توانید پاسخ سوالات خود را در زمینه صنعت مبلمان کسب نمایید.

دستاورد‌های اهداف نظام آراستگی 5S

پس از اجرای 5S در شرکت، نظم و انضباط اجتماعی به شکل قابل لمسی پیاده خواهد شد. این امر تنها دستاورد اجرای 5S نخواهد بود و دیگر دستاورد‌های آن عبارت است از:

  • ایجاد عادت‌های صحیح و درست در بین کارکنان
  • کاهش روند جستجو
  • ایجاد کار گروهی در قالب تیم و تقویت آن
  • بالا بردن رضایت‌مندی شغلی در کارکنان
  • افزایش خلاقیت افراد و بهتر شدن اوضاع شرکت
  • شناسایی و رفع اتلاف‌ها سبب بهبود بهره وری شرکت
  • کم شدن خطا و اشتباه

چگونگی اجرای 5S در شرکت

برای ایجاد انضباط فردی و در ادامه انضباط اجتماعی در شرکت، نظام آراستگی 5S را به مرحله اجرا برسانید. برای انجام این عمل سه مرحله زیر را به ترتیب انجام دهید:

مرحله اول؛ شناخت

  • ارزیابی و شناخت وضع موجود در شرکت و بررسی دستور العمل‌ها
  • تهیه مستند از وضع موجود در شرکت به کمک عکس، فیلم و تدوین گزارش

مرحله دوم؛ آموزش و طراحی یک سیستم

  • تشکیل یک تیم ممیزی
  • ارائه آموزش‌های لازم به تمامی پرسنل بر حسب موقعیت و جایگاه شغلی
  • تهیه و ابلاغ دستور العمل‌ها، چک لیست و روش‌های اجرایی

مرحله سوم؛ استقرار و ممیزی

  • تهیه فیلم و عکس بعد مراحل پیاده سازی جهت ارائه کامل تغییرات و انضباط
  • تهیه گزارش و مقایسه آن با وضعیت قبلی سازمان و مکتوب سازی نتایج حاصل از تغییرات
  • ارزیابی عملکرد تک تک افراد، بخش‌های شرکت و تقدیر و تشکر از افراد آراسته و با انضباط
  • ارائه آموزش‌های لازم برای فرهنگ‌سازی و نظارت همیشگی بر آن

آشنایی با مفاهیم 5S

تعریف مفاهیم 5S

الف) ساماندهی ( Seir)

نظم دادن به کلیه اجزای سازمان و شرکت برای رسیدن به اهداف آن

ب) پاكیزه‌سازی (Seiso)

پاکسازی لوازم محیط کار و دور ریختن تمامی تجهیزات معیوب

ج) نظم و ترتیب ( Seiton)

قرار گیری صحیح هرچیز در جای خود

د) استانداردسازی ( Sekitsu)

تهیه دستور العمل‌های لازم به منظور پیاده‌سازی موارد بالا

ه) انضباط ( Shitsuke)

آموزش شیوه صحیح برای انجام کار به افراد حاضر در مجموعه

همچنین برای کسب اطلاعات بیش‌تر در ارتباط با انضباط تجاری و نحوه ورود آن در صنعت مبلمان، برقراری ارتباط با محمدرضا سلطانی اولین بیزنس کوچ تخصصی را پیشنهاد می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید