نقش های مدیریتی مینتزبرگ

تحلیل نقش های مدیریتی توسعه یافته و تاثیر آن در محل کار از اصول مهم هر کسب و کاری است.

این مقاله از سری مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ، نقش های مدیریتی مینتزبرگ را که توسط هنری مینتزبرگ توسعه داده شده است به صورت عملی توضیح می دهد. پس از مطالعه اصول اولیه، ابزارهای مدیریتی قدرتمند برای یک مدیر را درک خواهید کرد.

نقش های مدیریتی از نظر مینتزبرگ

هنگامی که یک پست مدیریتی را بر عهده می گیرید، نقش های مختلفی را بر عهده دارید. شما نه تنها افراد را مدیریت می کنید، بلکه بر فرآیندها، روابط و منابع نیز نظارت می کنید که مطمئن شوید کار بدون مشکل انجام می شود.

نقش مدیریتی چیست؟

شما به عنوان یک مدیر موقعیتی دارید که از شما می خواهد وظایف مختلفی را به طور مرتب انجام داده و بر عهده بگیرید. در حالی که همه این کارها تحت وظایف مدیریت قرار می گیرند، بر اساس اهداف می توانند در دسته های خاصی قرار گیرند.

مینتزبرگ نقش های مدیریتی را ایجاد کرد که عبارتند از:

نقش های بین فردی: این دسته رفتارها و مسئولیت های مربوط به تعامل با کارکنان و سایر ذینفعان را پوشش می دهد. از طریق این تعاملات، مدیر می تواند به اهداف سازمانی دست یابد.

نقش های اطلاعاتی: این دسته موقعیت هایی را نشان می دهد که مدیر برای دستیابی به اهداف، دانش خود را با کارکنان و همکاران سطح بالاتر به اشتراک می گذارد.

نقش های تصمیم گیری: این دسته مسئولیت مدیر را در استفاده از اطلاعاتی که برای تصمیم گیری های تجاری و استراتژیک بدست می آورد، توصیف می کند.

نقش مدیریتی مینتزبرگ

به گفته مینتزبرگ، موارد زیر نقش های مختلفی را که مدیران در محل کار ایفا می کنند، تعریف و ارائه می دهد:

رهبر

نقش مدیریتی به وظیفه شما به عنوان مدیر برای نظارت بر عملکرد کارکنان اشاره دارد. به طور کلی، هدف شما مدیریت تیم و مسئولیت های هر یک از اعضا برای دستیابی به اهداف است. برخی از وظایف شما در این نقش شامل ارائه راهنمایی، ایجاد انگیزه در کارکنان و انجام ارزیابی ها است.

به عنوان یک رهبر، شما انتظارات خود را به اعضای تیم منتقل می کنید و مطمئن می شوید که آن ها را درک می کنند. در طول ماه، شما به طور مرتب با آن ها مشورت می کنید تا پیشرفت آن ها را زیر نظر داشته باشید و ممکن است منابع یا وظایفی را در صورت لزوم برای کمک به آن ها در دستیابی به هدف ارائه دهید.

اهمیت نقش های مدیریتی

رابط

در نقش رابط، روابط داخلی و خارجی را ایجاد و حفظ می کنید. شما به عنوان یک ارتباط بین گروه های مختلف افراد عمل می کنید تا اطمینان حاصل شود که کار بدون مشکل انجام می شود. به عنوان یک رابط، می توانید دانش یا اطلاعات را به اعضا در زنجیره فرماندهی سازمان خود منتقل کنید یا بین ذینفعان و کارکنان ارتباط برقرار کنید تا از اجرای پروژه ها اطمینان حاصل کنید. در برخی شرایط، ممکن است اعضای شبکه خارجی خود را به شرکت بیاورید تا به اهداف سازمانی با کارآیی بیشتری کمک کنید.

به عنوان مثال، شما به عنوان یک مدیر، به طور منظم با مشتریان خود ارتباط برقرار می کنید، در مکالمات با مشتری خود، می توانید بینش هایی راجع به نیازهای آن ها کسب کنید، سپس این اطلاعات را به کارمندان خود منتقل کنید. اکنون که آن ها درک درستی از انتظارات مشتری دارند، می توانید اطمینان حاصل کنید که آن ها برای برآوردن این نیازها و ارائه نتیجه موفق تلاش می کنند.

ناظر

در نقش ناظر، شما اطلاعات مربوط به سازمان خود، مانند تغییرات بالقوه صنعت را جستجو می کنید. تحقیقات شما شامل منابع داخلی و خارجی است. هنگامی که همه اطلاعات مربوطه را جمع آوری کردید، آن را تجزیه و تحلیل کرده و مشکلات احتمالی را شناسایی و حل خواهید کرد. مسئولیت های نظارت همچنین شامل ارزیابی عملیات جاری سازمان و شناسایی فرصت های بالقوه برای بهبود می باشد.

به عنوان مثال، ممکن است از بازخورد مشتری برای تعیین نحوه بهبود خط تولید موجود خود استفاده کنید. شما همچنین باید روندهای صنعت مانند محصولات ارائه شده توسط رقبا و تغییرات قانونی را که شرکت شما باید از آن پیروی کند، زیر نظر بگیرید. وقتی درک کنید که در صنعت شما چه اتفاقی می افتد، تضمین می کند که شرکت شما استانداردهای تجاری را رعایت کرده و همچنان در رقابت باقی می ماند.

انتشار دهنده

شما به عنوان اشاعه دهنده پیام هایی را از منابع داخلی و خارجی دریافت می کنید که به افراد مناسب منتقل می کنید. شما می توانید این اطلاعات را به دو صورت کلامی و کتبی منتقل کنید.

به عنوان مثال، پس از تحقیق در مورد روندهای صنعت، ممکن است پیشنهادی برای طراحی محصول جدید ارائه کرده باشید. سپس این پیشنهاد را برای تصویب به مدیریت عالی ارسال کرده و در اختیار کارکنان خود قرار دهید. ارائه پیشنهاد به کارکنان شما به آن ها اجازه می دهد تا خود را با پروژه آشنا کنند و شما را قادر می سازد نحوه تفویض وظایف را تعیین کنید.

سخنگویی

در نقش سخنگو، شما نماینده سازمان خود هستید و اطلاعاتی مانند اهداف یا سیاست ها را به ذینفعان خارجی منتقل می کنید. اگر در یک سازمان بزرگ کار می کنید، ممکن است لازم باشد به عنوان سخنگوی تیم خود خدمت کرده و در جلسات یا رویدادهای داخلی نمایندگی کنید. در این شرایط، ممکن است لازم باشد بینش های مربوط به عملکرد و اهداف تیم خود را به مدیران ارشد یا سایر بخش ها ارائه دهید.

به عنوان مثال، مسئولیت های سخنگوی شما ممکن است شما را ملزم کند که در جلسه سالانه سهام داران شرکت کنید. در این جلسه، شما می توانید شرکت کنندگان را در مورد نتایج یا دستاوردهای قابل شمارش تیم خود در آن سال، مانند تعداد فروش مطلع کنید. شما همچنین می توانید اهداف استراتژیک تجاری را که قصد دارید در سال آینده به آن ها برسید، مورد بحث قرار دهید.

کارآفرین

نقش کارآفرین شامل مسئولیت های مربوط به سازماندهی و اجرای فرایندهای تجاری است. این مسئولیت ها ممکن است شامل حل مشکلات و توسعه و اجرای ایده ها یا استراتژی های جدید باشد. به عنوان یک کارآفرین، ایده ها یا تصمیمات شما اغلب راه حل های نوآورانه ای را ایجاد می کند که سازمان را به جلو می برد.

کنترل اختلال

هنگامی که سازمان یا تیم شما با چالش های غیرمنتظره ای روبرو می شود، شما نقش کنترل کننده اختلال را بر عهده می گیرید تا به مدیریت کمک کنید. این چالش ها می تواند خارجی یا داخلی باشد. در این شرایط، کارکنان شما انتظار دارند که شما مسئولیت حل مسئله و حفظ بهره وری را بر عهده بگیرید.

به عنوان مثال، مدیران اغلب در زمینه مهارت های حل تعارض آموزش می بینند. اگر بین دو نفر از اعضای تیم شما درگیری ایجاد شود، باید شرایط را به طور عینی مدیریت کنید و در عین حال اطمینان حاصل کنید که در راه حلی که به نفع همه طرف ها باشد، همکاری می کنید. شما اغلب باید سریع عمل کنید تا اطمینان حاصل کنید که عملیات بدون مشکل ادامه می یابد و تا آنجا که ممکن است وقفه نداشته باشید.

تخصیص دهنده منابع

در نقش تخصیص دهنده منابع، شما مسئول مدیریت و توزیع منابع هستید. شما تصمیم می گیرید که چگونه از این مواد به بهترین نحو در سازمان یا تیم استفاده شود. این منابع متفاوت است. به عنوان مثال، اگر بودجه سازمان را کنترل می کنید، نحوه تقسیم بودجه بین بخش های خود را بر اساس نیازها یا اهداف آن ها تعیین می کنید.

مذاکره کننده

در نقش مذاکره کننده، شما در موقعیت های مذاکره شرکت می کنید یا آن ها را مستقیماً اداره می کنید. این مذاکرات ممکن است با طرف های خارجی انجام شوند. همچنین ممکن است مذاکراتی را با طرف های داخلی، مانند سایر بخش ها یا اعضای تیم خود برگزار کنید.

به منظور ایجاد راه های مدیریتی پیشرفته و برتر برای مدیران یا صاحبین کسب و کار میتوانید با ما در ارتباط باشید و با مشاوره های محمدرضا سلطانی، بیزینس کوچ حرفه ای، در نقش های مدیریتی متخصص شوید.

دیدگاهتان را بنویسید