ماتریس ارزیابی ریسک

متخصصان از ماتریس ارزیابی ریسک برای تجزیه و تحلیل خطرات و حوادث استفاده می کنند.

در این مقاله از مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ ، به بررسی نقش ماتریس ارزیابی ریسک در کسب و کار می پردازیم.

ماتریس ارزیابی ریسک چیست؟

ماتریس ارزیابی ریسک گاهی اوقات ماتریس احتمال یا ماتریس تاثیر نیز نامیده می شود. این ابزار موثری است که می تواند با تمرکز بر به وقوع پیوستن خطرات احتمالی به ارزیابی ریسک کمک کند. این ماتریس می تواند به شما در محاسبه سریع خطرات پروژه کمک کند. مدیران پروژه باید در مورد ریسک های بالقوه فکر کنند و از وقوع رویدادهای ناگوار جلوگیری کنند. در حالی که مدیریت دقیق مسائل چالش برانگیز، دشوار است، امروزه ابزارهای محاسبه ریسک بیشتری وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند.

در اینجا چند مزیت وجود دارد که می توانید هنگام ایجاد این ماتریس از آن ها بهره ببرید:

شما قادر خواهید بود خطرات را با سطح شدت اولویت بندی کنید

یک روند ساده برای مدیریت خطرات دریافت می کنید

به شما کمک می کند تا با تلاش کم، خطرات احتمالی را پیدا کنید

اطلاعات، ثبت و ارزیابی می شوند

توانایی سازمان در مدیریت ریسک را نشان می دهد

به خنثی کردن هرگونه عواقب احتمالی کمک می کند

پیشنهاد میکنم این مقاله را بخوانید: کنترل شرایط بحرانی در کسب و کار

نحوه ایجاد ماتریس ارزیابی ریسک

اگر می خواهید ماتریس ارزیابی خود را انجام دهید، می توانید با تعریف محدوده کار شروع کنید. در قدم اول باید حوزه های مختلف خطر را شناسایی کنید، اهداف خود را انتخاب کنید و مطمئن شوید که تا حد امکان آن اهداف شفاف هستند.

مرحله 1: شناسایی خطرات

برای شروع، بهتر است تا جایی که می‌توانید خطرات را شناسایی و تجزیه و تحلیل کنید. برگزاری یک جلسه طوفان فکری می تواند کمک کننده باشد. فهرستی که به دست می آورید پایه و اساس ماتریس ارزیابی ریسک خواهد بود. فهرست باید دقیق و شفاف باشد.

به منظور شناسایی دقیق چالش های کسب و کار خود، محمدرضا سلطانی، بیزینس کوچ حرفه ای ، راهکار های حرفه ای را به شما پیشنهاد می دهد.

مرحله 2: تجزیه و تحلیل خطرات

تجزیه و تحلیل ریسک چیزی نیست که بتوان آن را ساده گرفت. مراحل خاصی وجود دارد که باید برای مدیریت موثر ریسک ها آن ها را دنبال کنید. زمانی که یک سازمان همه خطرات را درست پیش بینی کرده باشد، گام بعدی ارزیابی دقیق آن هاست.

تجزیه و تحلیل ریسک

مرحله 3: تعیین تأثیر ریسک

هر ماتریس ارزیابی به این معنی است که شما باید احتمالات و عواقب رویدادهایی که ممکن است رخ دهند را بررسی کنید. نتایج چنین ارزیابی‌هایی به منظور یافتن مهم‌ترین خطرات، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در نمودار ریسک، دقیقاً می‌توانید ببینید که چگونه عوامل پرخطر و کم خطر نشان داده شده‌اند.

مرحله 4: خطرات را اولویت بندی کنید

هنگامی که این ماتریس را مشاهده می کنید، می توانید سطوح مختلف آن را با هم مقایسه کنید. نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که فرآیند ارزیابی ریسک می تواند یک تکامل مداوم باشد. یک ماتریس باید همزمان با تغییراتی که در شرکت شما ظاهر می شود، تغییر کند. در غیر این صورت، خطرات در حال ظهور ممکن است مورد توجه قرار نگیرند یا حتی کشف نشوند.

برنامه ریزی در کاهش ریسک

چگونه از این ماتریس ارزیابی استفاده کنیم؟

هنگامی که فرآیند ارزیابی ریسک کامل شد، می توانید شروع به وارد کردن داده ها به ماتریس کنید. هر ماتریس ارزیابی ریسک از دو محور تشکیل می شود، یکی که احتمال را می سنجد و دیگری نتیجه پیامد را می سنجد.

بسته به احتمال وقوع خطر، ریسک را می توان در دسته های زیر طبقه بندی کرد:

خطری که احتمال وقوع آن در طول اجرای پروژه صد در صد است( هر موردی که بیش از 85 درصد احتمال ایجاد خطر داشته باشد در این دسته قرار می گیرد.)

خطراتی که 60 تا 80 درصد احتمال وقوع دارند.

خطراتی که احتمال وقوع آن ها 50/50 است.

خطراتی که تقریباً هیچ احتمالی برای وقوع آن ها وجود ندارد.

چرا این ماتریس ارزیابی اهمیت دارد؟

یک ماتریس ارزیابی ریسک می‌تواند به کسب‌ و کارها کمک کند تا درک کاملی از مسائل و مشکلات فعلی داشته باشند و به آن‌ ها در مدیریت ریسک‌ ها قبل از وقوع کمک کند. اکنون بیش از هر زمان دیگری، شرکت ها باید با شناسایی، تجزیه و تحلیل و کاهش سریع ریسک ها در حال و آینده رو به رو شوند.

با کسب مهارت های بیزینس کوچینگ نیز خواهید توانست از بروز خطرات احتمالی کسب و کار خود در آینده جلوگیری کنید.

چگونه از این ماتریس ارزیابی مراقبت کنیم؟

این ماتریس ارزیابی برای مقابله با چالش‌های امروز و فردا نیاز به توجه و تکرار مداوم دارد. اینکه کسب‌ و کار شما نیاز به ایجاد یک برنامه مدیریت ریسک قوی دارد یا برای جلوگیری از تقلب، کنترل‌ گر های داخلی را تقویت می‌کند، به ارزیابی منظم نیاز دارند. با کمک این ماتریس ارزیابی، برای شناسایی تهدیدهای جدید و تخصیص مناسب منابع برای کاهش تأثیر آن ها، مجهز خواهید شد.

برای کاهش احتمال خطرات آماده اید؟

استفاده از ماتریس ارزیابی ریسک برای مدیریت ریسک نه تنها احتمال خطراتی که کسب و کار شما با آن مواجه است را کاهش می دهد، بلکه از میزان تاثیر آن خطرات بر عملیات تجاری نیز می کاهد. مدیریت موثر ریسک همیشه برای موفقیت در هر تجارتی حیاتی بوده است.

در نتیجه، این ماتریس ارزیابی کارهای خوبی برای کاهش تهدیدها و خطرات انجام می دهد. فراموش نکنید که بدون آن به طور بالقوه خرابی های زیادی در شرکت ایجاد می شود و باعث از دست دادن بهره وری و زمان می شود.

همچنین با بررسی استراتژی های درون سازمانی، خواهید توانست خطرات سازمان خود را به حداقل برسانید و موفقیت کسب و کار خود را تضمین کنید، سپس با برنامه ریزی در مورد فعالیت های آینده، استرس کارمندان خود را کاهش دهید.

با پیش بینی دقیق چالش های کسب و کار خود خواهید توانست جایگاه خود را در بازار ارتقا دهید و رضایتمندی مشتریان و کارمندان خود را که منجر به موفقیت کسب و کار می شود را به دست آورید.

اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی کاهش خطرات کسب و کار خود هستید، با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید