ارزیابی سیستماتیک از طریق VRIO

بهترین ارزیابی منابع از طریق تحلیل VRIO صورت می گیرد.

تحلیل VRIO چیست؟

VRIO یک تکنیک کوچینگ و روش تحلیلی شفاف برای ارزیابی منابع شرکت و در نتیجه مزیت رقابتی است.

تجزیه و تحلیل VRIO توسط  جی بی بارنی به عنوان راهی برای ارزیابی منابع یک سازمان تهیه شده است که به شرح زیر است:

منابع مالی

منابع انسانی

منابع مادی

منابع غیرمادی (اطلاعات، دانش)

VRIO برای چه کاری مناسب است؟

برای ارزیابی منابع شرکت بسیار مناسب است.

ابعاد VRIO عبارتند از:

ارزش پذیری

اولین سوالی که پرسیده می شود این است که آیا منبعی می تواند با استفاده از فرصت ها یا دفاع در برابر تهدیدها ارزش افزوده داشته باشد؟ اگر پاسخ مثبت است، یک منبع با ارزش ارزیابی می شود. منابع همچنین اگر به سازمان ها کمک کنند و ارزش مشتری را درک کنند، ارزشمند است. این کار با افزایش تمایز یا کاهش قیمت محصول انجام می شود. منابعی که نمی توانند این شرط را برآورده کنند، منجر به ضرر در رقابت می شوند. بازنگری مداوم ارزش منابع از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا تغییر دائمی شرایط داخلی یا خارجی می تواند به آن ها ارزش کمتری بدهد.

تعداد

منابعی که فقط توسط یک یا تعداد بسیار کمی از شرکت ها می توانند خریداری شوند نادر محسوب می شوند. منابع نادر و ارزشمند مزیت رقابتی موقت را به همراه دارند. از طرف دیگر، در وضعیتی که تعداد کمی از شرکت ها منبع یکسانی دارند، منجر به برابری رقابتی می شود. این بدان دلیل است که شرکت ها می توانند از منابع یکسان برای اجرای همان استراتژی ها استفاده کنند و هیچ سازمانی نمی تواند عملکرد برتر را بدست آورد.

حتی اگر برابری رقابتی موقعیت مطلوبی نباشد، یک شرکت نباید از منابع ارزشمند اما مشترک غافل شود. از دست دادن منابع و قابلیت های ارزشمند به یک سازمان آسیب می رساند زیرا برای ماندن در بازار ضروری است.

هزینه برای تقلید

در صورت تقلید، خرید یا جایگزینی یک منبع با قیمت مناسب به صرفه تر است. تقلید از دو طریق می تواند رخ دهد: با تقلید مستقیم از منبع یا ارائه محصول یا خدمات قابل مقایسه.

بارنی سه دلیل را برای تقلید از منابع دشوار شناسایی کرده است:

شرایط تاریخی

منابعی که به دلیل وقایع تاریخی یا طی یک دوره طولانی ساخته شده اند، معمولاً تقلید از آن ها هزینه بر است.

علت نامعلوم

شرکت ها نمی توانند منابع خاصی را که علت مزیت رقابتی است شناسایی کنند.

پیچیدگی اجتماعی

منابع و قابلیت هایی که براساس فرهنگ شرکت یا روابط بین فردی است.

تحلیل VRIO چرا مهم است؟

بررسی شرایط مختلف در سازمان

یک شرکت باید سیستم های مدیریتی، فرایندها، سیاست ها، ساختار سازمانی و فرهنگ خود را سازمان دهی کند تا بتواند از توانایی ارزشمند و کمیاب خود برای تقلید از منابع و توانایی ها کاملاً آگاه شود. فقط در این صورت است که شرکت ها می توانند به یک مزیت رقابتی پایدار دست یابند.

اگر منبع با ارزشی نیست باید به منابع خارجی سپرده شود زیرا برای ما ارزشی ندارد. اگر این منبع با ارزش باشد اما نادر نباشد، این بدان معنی است که ما از رقبای خود بدتر نیستیم.

اگر منبع ارزشمند و نادر است اما تقلید از آن گران نیست، ما یک مزیت رقابتی موقت داریم. شرکت های دیگر سعی می کنند در آینده نزدیک از آن تقلید کنند، سپس ما مزیت رقابت خود را از دست خواهیم داد.

در عمل، تجزیه و تحلیل VRIO همچنین در ترکیب با سایر تکنیک های تحلیلی برای کمک به مدیریت سازمانی در ارزیابی منابع کسب و کار با دید دقیق تر استفاده می شود. برای منابع مالی، بسیاری از شاخص های مالی دقیق وجود دارد که وضعیت مالی یا عملکرد کسب و کار را از دیدگاه های مختلف ارزیابی می کنند. مزیت تحلیل VRIO سادگی و شفافیت آن است.

یک مثال واقعی از چارچوب VRIO ، گوگل است.

شکی نیست که گوگل یکی از قدرتمندترین شرکت ها در جهان است، و موفقیت آن را می توان ناشی از یک مزیت رقابتی پایدار در مدیریت سرمایه انسانی دانست.

از داده های مدیریت سرمایه انسانی برای استخدام و حفظ کارکنان نوآور و سازنده استفاده کنید. این کارمندان به طور مداوم برخی از محبوب ترین محصولات و خدمات مصرفی در جهان را ایجاد می کنند.

شرکت ها باید نرم افزارهای لازم را بسازند و در آموزش کارکنان منابع انسانی خود در مورد آموزش فناوری و استراتژی جدید سرمایه گذاری کنند.

وجود یک چارچوب VRIO به Google این امکان را می دهد تا رویکرد کاملاً متفاوتی در مدیریت سرمایه انسانی داشته باشد و با استفاده از حجم عظیمی از داده های عینی تصمیم گیری کند. به عنوان مثال، تیم Google Operations People تلاش کرد تا مشخص کند کدام ویژگی ها یک مدیر عالی را ایجاد می کند. داده های مورد استفاده برای تعیین این موارد شامل بررسی ها، ارزیابی عملکرد و نامزدهای مدیریتی عالی بودند.

نکات نهایی در مورد تجزیه و تحلیل VRIO

چارچوب VRIO سایر روش های تجزیه و تحلیل استراتژیک، مانند تجزیه و تحلیل SWOT را تکمیل می کند تا مزایای رقابتی مشخصی را به سازمان شما ارائه دهد. تجزیه و تحلیل VRIO می تواند در کل شرکت و یا به بخش های مختلف اعمال شود تا دید کاملی در مورد چگونگی موقعیت هر یک از جنبه های کسب و کار شما در بازار داشته باشد. حائز اهمیت است که به طور مداوم چارچوب خود را مرور کنید، قابلیت ها با گذشت زمان تغییر می کنند و رقبا سازگار می شوند.

همانطور که در ابتدای این مقاله از سری مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ گفته شد، بهترین زمان برای بررسی VRIO شما در آغاز روند برنامه ریزی استراتژیک است. تعهد به روند VRIO و پیشرفت تجزیه و تحلیل خود در طول زمان از مزایای پایدار رقابتی شما محافظت می کند که می توانید برای پیدا کردن این مزایای رقابتی می توانید با محمدرضا سلطانی، بیزینس کوچ حرفه ای در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید