سیستم مدیریت موجودی چیست؟
به طور روزانه، موارد مختلفی مانند فروش، بازده آن، صورت حساب و خسارت نیز بر میزان موجودی شما تأثیر می گذارند.
مدیریت موجودی و کنترل موجودی جزء مهم ترین مشاغل در تجارت موفق یا عمده فروشی هستند.
اگر به تازگی شروع به کار در خرده فروشی یا عمده فروشی کرده اید، ممکن است از خود بپرسید مدیریت یا کنترل موجودی چیست؟
مدیریت موجودی به فرآیندی اطلاق می شود که طی آن میزان محصول مورد نظر خود را در قفسه انبار، فروشگاه یا در کنار سایر خرده فروشان و توزیع کنندگان ردیابی می کنید.
در این مقاله از مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ، به راهکار های افزایش سرعت فروش محصولات و رضایت بیشتر مشتری می پردازیم.
هنگامی که موجودی محصول خود را به طور موثر ردیابی و کنترل می کنید، می دانید که از هر مورد چه تعدادی دارید، چه زمانی محصولات شما کم می شوند و اینکه آیا باید فروش آن کالا را ادامه دهید یا خیر؟
استفاده از فناوری می تواند کار را برای شما و کارکنان آسان تر کند، به همین دلیل است که سیستم مدیریت موجودی برای هر تجارتی ارزشمند محسوب می شود.
یکی از وظایف کلیدی مدیریت موجودی، ثبت دقیق پرونده ها و صورت حساب ها از هر محصول جدید یا برگشتی هنگام ورود یا خروج از انبار است.
کسب و کارهای کوچک یا بزرگ می توانند از مدیریت موجودی برای پیگیری مسیر کالاهای خود استفاده کنند.
چرا مدیریت موجودی اهمیت دارد؟
این نوع مدیریت، مشاغل را قادر می سازد تا میزان موجودی ورودی و خروجی خود را متعادل کنند. هرچه یک کسب و کار موجودی خود را بهتر کنترل کند، می تواند پول بیشتری را در فعالیت های تجاری ذخیره کند.
مشاغلی که سهام زیادی دارند و بیش از حد دارای کالای انباشته شده هستند، جریان نقدینگی را محدود کرده و به طور بالقوه کسری بودجه ایجاد می کنند. این موجودی بیش از حد، که سهام مرده نیز نامیده می شود، اغلب در انبار قرار می گیرد و نمی تواند به فروش برسد.
در شرایط برعکس، اگر در انبار سازمان ها، موجودی کالاها کافی نباشد، می تواند بر ارائه خدمات، تأثیر منفی بگذارد. فقدان موجودی به معنای از دست دادن فروش است. این که به مشتریان بگویید کالای مورد نظر آن ها را ندارید و مرتب برای سفارش دادن اقلام اقدام کنید، می تواند باعث شود که مشتریان درخواست های خود را به رقیبانتان اعلام کنند. یک سیستم مدیریت موجودی می تواند به کسب و کارها کمک کند تا تعادل بین کمبود و موجودی بیش از حد را برای کارآیی و سوددهی مطلوب حفظ کند.
فرآیند مدیریت موجودی
این یک فرآیند پیچیده، به ویژه برای سازمان های بزرگ است که اصول اساسی در آن بدون توجه به اندازه یا نوع سازمان یکسان است. در مدیریت موجودی کالا، کالاها در محل دریافت انبار، معمولاً به شکل مواد اولیه، تحویل داده می شوند و در انبارها یا قفسه ها قرار داده می شوند.
مدیریت موجودی از داده های گوناگونی برای پیگیری کالاها در حین فرآیند استفاده می کند، از جمله تعداد، شماره سریال، هزینه کالا، مقدار کالا و تاریخ های ورود و خروج آن ها.
به عنوان یک صاحب کسب و کار، باید بتوانید همه این کارها را در یک نگاه انجام دهید. این به شما این امکان را می دهد که تصمیمات خوبی را به منظور یک خرید سریع و آسان بگیرید.
مزیت های مدیریت موثر موجودی
در قدم اول، وظیفه شما تامین محصولات برای برآورده کردن تقاضاهای مصرف کننده است که بدون مدیریت موجودی نمی توانید این کار را انجام دهید.
در قسمت زیر هفت مزیت برتر مدیریت موثر موجودی فهرست شده است.
1- فروش از دست رفته کمتر
وقتی گزارش دقیق موجودی کالاهای خود را ارزیابی نکنید، تمام شدن محصولات و از دست دادن فروش به سرعت اتفاق می افتد. به جای اتکا به حافظه خود یا بازدید از انبار برای تصمیم گیری در مورد سفارش مجدد، از گزارش کالاهای موجود خود برای موارد زیر استفاده کنید:
به سرعت ببینید تعداد چه محصولاتی در حال کاهش است
سطح موجودی خود را با آنچه که خوب فروخته شده مقایسه کنید
قبل از اتمام معامله با عمده فروشان مجدد سفارش دهید
2- سرمایه گذاری بهتر
برای موفقیت در خرده فروشی، باید پول نقد خود را عاقلانه با خرید مقدار مناسب هر محصول سرمایه گذاری کنید.
شما می توانید به سرعت محصولات کم فروش خود را شناسایی کنید تا بتوانید آن ها را علامت گذاری کرده و حذف کنید.
3- گزارشات دقیق تر
گزارشات دقیق محصولات، ارزش موجودی را تعیین می کند.
این امر صورت حساب های دقیقی را برای تعیین سود و زیان نشان می دهد، که البته بسیاری از تصمیمات مدیریت به آن بستگی دارد.
4- تشخیص زود هنگام مشکلات
اگر مراقب موجودی خود باشید، بلافاصله مشکلات را مشاهده خواهید کرد.
شاید یک مرحله از فرآیندهای ورود یا خروج انبار شما از دست رفته باشد یا یکی از فروشندگان شما در سفارشات فروش اشتباه کرده باشد.
5- مشتریان شادتر
گزارشات دقیق موجودی نیز به شما در ارائه خدمات بهتر به مشتریان، کمک می کند. هنگامی که مشتریان می گویند یکی از محصولاتی را که سفارش داده اند در مدت زمان مشخص دریافت نکرده اند، باید بتوانید گزارش خود را بررسی کرده و تأیید کنید که محصول مورد نظر ارسال نشده و درصدد جبران آن برآیید. در چنین شرایطی نیز می توانید، از سایر استراتژی های موجود در دنیای بیزینس کوچینگ که به رضایت مشتری مربوط می شوند، بهره ببرید.
6- کاهش سرقت و خسارت
اگر سطح موجودی دقیق را مدیریت کنید، می توانید مسائل مربوط به سرقت یا خسارت را به سرعت شناسایی کنید و از بروز آن جلوگیری کنید.
7- استفاده از سیستم های اطلاعاتی مورد اعتماد
راه اندازی یک کسب و کار کارآمد و سودآور نیازمند به اشتراک گذاری و استفاده از اطلاعات دقیق است. یک راه برای انجام این کار از طریق سیستم نرم افزاری است که همه ی اطلاعات مربوط دستگاه های فروش شما گرفته تا اسکنرهای بارکد را شامل می شود.
اگر کارکنان شما بدانند که سطح موجودی در سیستم شما همیشه به روز است، به نرم افزار اعتماد می کنند و از آن برای همه کارهای خود بیشتر استفاده می کنند و در نتیجه به منظور گزارش بهتر، همکاری و کارآمدی بیشتر، داده های کاربردی تری خواهید داشت که این امر موجب ارتقای سیستم سازی در سازمان می شود.
در نهایت، مدیریت موجودی یک استراتژی است که تضمین می کند مشاغل همیشه مقدار مناسب موجودی را در زمان و مکان مناسب داشته باشند.
اگر علاقمند به شفاف سازی هر چه بیشتر سفر محصولات خود هستید، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید