بوم کسب و کار یا Canvas چیست؟ چرا همه مدیران باید به بوم کسب و کار اهمیت دهند؟

نمایی انیمیشنی از مدیران شزکت در حال کامل کردن بوم کسب و کار یا canvas

بوم کسب و کار یا canvas چیست و اهمیت آن برای ما از کجا مشخص خواهد شد؟

برای درک بهتر از اهمیت بوم کسب و کار یا canvas می توانیم این سوال را از خود بپرسیم که آیا بدون داشتن نقشه میتوان به مقصد رسید؟ قطعا هر عقل سلیمی در پاسخ به این سوال به صورت قاطع می گوید قطعا بدون نقشه مشخص طی کردن مسیر کاملا سخت و تقریبا ناممکن است. پس می توان به جرات گفت برای رسیدن به هر هدفی نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و ایجاد یک نقشه راه هستیم تا بتوانیم مسیر رسیدن به مقصد را ساده و شفاف کنیم و بدون هیچ چالشی به هدف برسیم

کسب و کار بدون Canvas همانند جاده های بدون نقشه است

همین موضوع برای کسب و کار ها هم صدق می کند. تصور کنید بدون داشتن نقشه ایی شروع به فعالیت در کسب و کار خودتان کنید چه اتفاقی رقم خواهد خورد؟ کسب و کار ها نیز بدون داشتن نقشه برای رسیدن به هدف و موفقیت در امان نیستند، زیرا برای رسیدن به موفقیت در کسب و کار همیشه نیازمند نقشه ایی هستیم که راه را به ما نشان دهد و تا حدودی از خطرات روبرو آگاهمان سازد.

بوم کسب و کارCanvas یا همان نقشه راه کسب و کار، فرایند کسب و کار مجموعه را در کمتر از 10 دقیقه به نمایش میگذارد.

الکساندر استروالدر مخنرع Canvas یا بوم کسب و کار برای اولین بار از الگویی رونمایی کرد که شامل 9 اصل بوده و به صاحبین کسب و کار این اجازه را می دهد تا با این ابزار مدیریتی کسب و کار، مدل کسب و کار خود را طراحی و با استفاده از این 9 اصل بتوانند تحولی بزرگ را در کسب و کار خویش ایجاد نمایند. او این الگو را بوم کسب و کار یا Canvas Business Model نامید.

بوم کسب و کار به شما کمکی شایان در عرصه مدیریت و شفاف سازی مسیر کسب و کارتان می کند. بوم کسبوکار با استفاده از 9 اصل جادویی متمرکز بر فعالیت های شما در کسب وکار تان و مشتریان این امکان را به شما می دهد تا بتوانید نحوه خدمات رسانی خود را روز به روز ارتقا دهید و نسبت به سایر رقبای خویش در این عرصه با درک بیشتر و هوشمندانه تر قدم بگذارید.

رسالت بوم مدل کسب و کار چیست؟

بوم مدل کسب و کار، هم‌ چنان‌ که از واژه‌ ی بوم و کانواس Canvas مشخص می باشد، یک مدل تصویری و ترسیمی است که در آن شما باید به ۹ سوال کلیدی در رابطه با کسب و کار پاسخ دهید و هر یک از این پاسخ‌ ها را هم در قسمت مشخصی از بوم کسب و کار بنویسید.

موضوعات مطرح شده در بوم مدل کسب و کار را می‌توان به 3 دسته زیر تقسیم بندی کرد:

  • قسمت مرکزی بوم : شامل بحث‌ های مربوط به ارزش آفرینی و ارزش های پیشنهادی کسب و کار
  • بخش چپ بوم : تمامی دغدغه‌ های مربوط به فضای هسته‌ ای کسب و کار
  • سمت راست : بحث‌ ها و پرسش‌ های مربوط به مشتری و ارتباط با مشتری

9 اصل جادویی در بوم کسب و کار چیست و دقیقا canvas به ما چه اطلاعاتی می دهد؟

حال که با canvas کاملا آشنا شدیم و اهمیت آن برای ما روشن تر شد می خواهیم ۹ اصل طلایی بوم کسب وکار را با هم بررسی نماییم و ببینیم هر بخش دقیقا چه اطلاعاتی در اختیار ما قرار می دهد.

۱. بخش مشتریان (Customer Segment):

در این بخش باید مشتریان خویش را نسبت به نوع خدمات و محصولی که می توانیم به آنها ارائه دهیم تقسیم بندی کنیم و بخش های مختلف مشتریان که شامل بازار انبوه، بازار گوشه، بخش‌بندی شده، متنوع، بازار چند وجهی می باشد را مورد بررسی قرار دهیم.

برای مثال بیزینس کوچینگ در این بخش از بوم کسب و کار باید مشتریان خویش را نسبت به استراتژی کوچ به این صورت تقسیم بندی کند:

صاحبین کسب و کار، شرکت ها، استارت آپ ها، افراد جویای کار

۲. ارزش پیشنهادی (Value Proposition):

در این بخش از بوم کسب و کار با آنالیز کردن سایر رقبا، استراتژی کسب و کار و خلاقیت باید ارزش هایی را ایجاد کنید تا شما را نسبت به سایر رقبا متمایز سازد و مشتریان را راغب به خرید از شما سازد. این ارزش ها از طریق المان های کمی و کیفی مختلفی ایجاد می گردد.

۳. کانال توزیع (Channels):

چگونگی دسترسی مشتریان به محصول و خدمات خویش را در کانال توزیع قرارداده شده در بوم کسب و کار بررسی می کنیم تا بتوانیم با بیشترین کیفیت و ارزشی که ما را متمایز سازد دسترسی مشتریان را به محصولات و خدمات مان آسان سازیم.

۴. ارتباط با مشتریان در بوم کسب و کار (Canvas Customer Relation):

با بررسی راه های ارتباطی با مشتریان می توانیم به چگونگی اطلاع رسانی، خدمات پس از فروش، نظرات و انتقادات آنان دست یابیم و با ایجاد یک ارزش، لذت در کنارشان بودن را از زمان انتخاب تا خدمات پس از فروش به آن مشتریان بدهیم. با ایجاد راه های ارتباطی با کمک بوم کسب و کار می توانیم اعتماد مشتریان را جلب کنیم و آنان را به مشتریان دائمی خود تبدیل سازیم.

 

جف بزوز مالک آمازون در حال صحبت کردن احتمالا درباره بوم کسب و کار یا Canvas با کت مشکی و لباس سفید

 

جف بزوس می گوید: اگر شما تجربه‌ای عالی بسازید، مشتریان راجع به آن با یکدیگر خواهند گفت.

۵. جریان درآمد (Revenue Stream):

در این بخش معرفی شده در بوم کسبوکار تمامی ورودی ها و منابع ایجاد درآمدتان را می نویسید و برای خودتان شفاف می کنید که شما از چه طریقی درامدزایی دارید تا در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت بتوانید برای آن برنامه ریزی کنید.

۶. منابع کلیدی (Canvas Key Resources):

تمامی منابعی که به آن نیازمندید و عناصر اصلی شغلتان تان می باشد که در کتاب خلق مدل کسب و کار استروالدر به چهار دسته زیر تقسیم بندی گردیده است.

  • منابع مالی (Financial Resources)
  • منابع انسانی (Human Resources)
  • منابع فیزیکی (Physical Resources)
  • منابع فکری (Intellectual Resources)
۷. فعالیت های کلیدی (Key Activities):

به تمامی فعالیت هایی که ما را به موفقیت مان می رساند و حذف این فعالیت ها باعث حذف کار مان می گردد را فعالیت های کلیدی می گویند. این بخش نیز همانند دیگر بخش های بوم کسب و کار – canvas از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

۸. شرکای کلیدی (Key Partners):

افراد و ابزارهای خارج از مجموعه خودتان که باعث می شوند مشتریان شما را بشناسند و به شما اعتماد کنند، باید در بخش شرکای کلیدی به صورت کامل و واضح معرفی شوند. Canvas به صورت واضح به ما می گوید که برای رشد و توسعه کارتان تان می توانید با شرکت های رقیب و غیر رقیب خویش و بر پایه استراتژی کارتان همکاری داشته باشید و نوشتن نام شرکای کلیدی در بوم کسب و کار در این بخش کاملا الزامی است.

۹. ساختار هزینه‌ها (Cost Structure):

شاید یکی از مهمترین بخش های بوم بخش ساختار هزینه های شماست که هزینه هایتان را برای شما کاملا شفاف می کند و قابل درک خواهد بود. در بخش ساختار هزینه ها می توانید تمامی هزینه های کسبوکارتان را در این بخش جایگذاری کرده و مورد بررسی قرار دهید و هزینه های کسب وکارتان را اولویت بندی کنید.

همانگونه که در اول این مقاله از مجموعه مقالات آموزش بیزینس کوچینگ گفتیم بررسی و آموزش بوم کسبوکار واقعا در یک مقاله نمی گنجد و نیاز به وقت بیشتر و تست و بررسی بسیار دارد. اگر بعد از مطالعه این مقاله قصد مطالعه بیشتر در مورد بوم کسب و کار و یا دیگر آموزش های کسب و کار داشتید کافیست مقالات آموزشی کسب و کار و مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ ما را مطالعه بفرمایید.

همچنین در صورتی که می خواهید برای کسب و کارتان به صورت حرفه ای و با کمترین ایراد بوم کسب و کار را پر کنید و فرایند ها را برای خودتان شفاف کنید می توانید از محمدرضا سلطانی بیزینس کوچ حرفه ای کمک بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید