مدیریت بحران کسب و کارها

مدیریت بحران در شرایط حیاتی

در این مقاله از مقالات آموزش بیزینس کوچینگ به اینکه چطور بحران کسب و کار را مدیریت کنیم می ‌پردازیم.

بحران بخش جدایی ‌ناپذیر تمام کسب و کارهای امروزی است. وقتی درباره کسب و کار صحبت می‌ کنیم معمولا باید به مدیریت بحران‌ هایی که باهاش مواجه میشیم هم فکر کنیم. اما بحران کسب و کار میتونه عوامل بیرونی و درونی مختلفی داشته باشه.

اصلا اهمیت مدیریت بحران در سازمان برای چیست ؟

امکان داره ما نتونیم جلوی خیلی از بحران‌ هایی که کسب و کارمون باهاش مواجه میشه رو بگیریم. اما برای مدیریت بحران بهتر در سازمان میتونیم واکنش‌های حساب شده تری داشته باشیم تا بتونیم ازشون به راحتی عبور کنیم و یا کم‌ ترین آسیب رو ببینیم.

این مورد رو یادمون نره که تو دوره‌ هایی که کسب و کار وارد بحران‌ های خاص میشه، بحران هایی مثل کرونا، شرایط متشنج کشوری، افت شدید مشتریان و حتی بحران‌ های داخلی مثل، بحران در سازمان و عملکرد مدیر و یا تیم که میتونه باعث بشه از رقبامون عقب بیوفتیم اگر بتونیم مدیریت بحران صحیحی داشته باشیم میتونیم از این شرایط برای کسب و کارمون فرصت طلایی خلق کنیم.

سوالی که به وجود میاد اینه که برای اینکه بتونیم تو بحران‌ها عملکرد بهتری نشون بدیم چه ابزارها و یا چه روش‌هایی رو باید بهش عمل کنیم تا بتونیم حیات کسب و کارمون رو حفظ کنیم؟

چگونه مدیریت بحران اصولی داشته باشیم؟

گام اول : بحران کسب و کارتون رو قبول کنید و سعی نکنید انکار کنید

زمانی که یک بحران در کسب و کار شما ایجاد میشه (مثلا کاهش شدید فروش یا افزایش نارضایتی بیش ‌از حد مشتریاتون از فرآیندها و از محصولاتتون) قبول کنید که این بحران الان وجود داره.

متاسفانه عده زیادی از کسب و کارها و مدیرانشون، معمولا وقتی با بحران رو به رو میشن اولین کاری که انجام میدن اینه که انکارش می ‌کنن. وقتی شما به عنوان یک مدیر بحران رو انکار می ‌کنید دارید شریان اطلاع‌ رسانی سازمانتون رو مسدود می کنید. دیگه ذهنتون بسته میشه و با همون ذهن بسته به مسیر ادامه میدید.

تکرار مداوم اشتباهات، شما رو به ‌نابودی سازمانتون روز به روز نزدیک‌ تر میکنه و نمیتونه به ادامه مسیر شما کمک کنه. در واقع باعث میشه دیگه دنبال راه ‌حل نگردین و بیشتر از راه حل دنبال توجیه بحران هستین. پس اولین گام اینه که موضوع رو انکار نکنید و قبول کنید که این بحران در کسب و کار شما ایجاد شده.

مدیریت بحران در کسب و کارها

گام دوم : زیاد به دنبال تجزیه و تحلیل بحران نباشید

زمانی که متوجه شدین این بحران در کسب و کار شما اتفاق افتاده و قبولش کردید، نباید زیاد تجزیه و تحلیلش کنید. عده ای از کسب و کارها، برای مدیریت بحران در سازمانشون با برگزاری جلسات مختلف در قسمت ‌های مختلف سازمان میان خودشون رو درگیر تجزیه و تحلیل ‌های متعدد میکنن.

اگر شما تجزیه و تحلیل ‌ها رو بیش ‌از حد معقول انجام بدین، میشه گفت نتیجه گرفتن براتون سخت تر میشه. فکر های زیاد نمیتونه به یک نتیجه گیری متحد و یکسان برسه.

اگر در شرایط بحرانی فقط بخواید تجزیه و تحلیل‌های مختلف رو بررسی کنید، زمانتون رو از دست میدین. این یعنی دیگه زمان کافی برای عبور از اون بحران رو ندارید و سرعت شما رو هم میگیره. پس اگر بخواهیم جمع بندی کنیم: تجزیه و تحلیل‌ ها رو توی هر بحران به‌ اندازه نیاز همون بحران و همون شرایط موجود انجام بدین. سریع وارد عمل بشید و مراحل اجرایی رو شروع کنید.

البته به این نکته دقت کنید که در شرایط بحران برای نجات کسب و کارتون باید سعی کنید اشتباهات و ریسک کارتون رو تا حد امکان کاهش بدید.

گام سوم : به هیچ وجه دنبال مقصر بحران نباشید

عوامل مختلفی میتونن دخیل باشن که در حال حاضر برای کسب و کار شما این بحران ایجاد شده و حتی خیلی از عوامل قابل پیش بینی و تحت کنترل شما نبودن. اگر بخواین فقط  دنبال مقصر بگردین به‌ غیر از اینکه وقتتون رو تلف کردید توان افراد سازمانتون رو هم از دست میدین. و در نهایت بازدهی سازمانتون هم کاهش پیدا میکنه.

پس بهترین کار اینه که توی بحران کسب و کار به دنبال مقصر نگردید. توی بحران دنبال راه حل بگردید که بتونید شرایط موجود رو برطرف کنید.

زمانی که از بحران عبور کردید میتونید بشینید هم تجزیه و تحلیل کنید هم بررسی کنید که این بحران اصلا از کجا و چطور شروع شده. اگر شما امروز با یک بحران رو به رو میشید، این بحران حاصل یک روند و یک سری اشتباهات مکرر و در گذشته است.

بهتون پیشنهاد می کنم اون روند رو بررسی کنید و در نهایت بازهم پیدا کردن مقصر خیلی به شما کمکی نمی کنه و حتی ممکنه اون نیروتون بخاطر یک اشتباه حذف بشه.

گام چهارم : مثبت نگر باشید

در زمان بحران کسب و کار، شما به‌ عنوان مدیر سازمان، مهم ترین و اصلی ‌ترین قدرت سازمانتون هستید.

این مقاله را بخوانید : محیط کار مثبت

اگه مدیر انرژی مثبت و انگیزه لازم رو از دست بده، عمدتا حیات اون سازمان به خطر میفته و یا مجبور به پرداخت هزینه‌ های بیشتری برای عبور از بحران میشه. پس پیشنهاد ما اینه که حتما به فکر انگیزه و انرژی مثبت و تفکرات مثبت خودتون به عنوان یک مدیر باشید.

اول از همه خودتون رو یک ریکاوری کنید تا بتونید به اعضای تیمتون هم انرژیتون رو انتقال بدید. انرژی حاصل از این مثبت نگری میتونه بهتون کمک کنه کسب و کارتون رو از این بحران نجات بدید.

مثبت نگری برای مدیریت بحران

گام پنجم : از دیگران کمک بگیرید

بحران ‌ها تو کسب و کارها ممکنه عوامل مختلفی داشته باشن. ممکنه بحران شما از جانب بخش فروشتون باشه. یا شاید بخش پشتیبانی شما مشکلی داشته باشه، زیرساخت ‌ها و فرآیند های شما اصولی نبوده و یا حتی امکان داره از بخش تولیدات شما باشه.

بهترین کار اینه که از افراد متخصص کمک بگیرید. سعی کنید در بحران کسب و کار از نظرات و تخصص افراد درگیر در اون قسمت ‌هایی که توش بحران ایجاد شده استفاده کنید. حتی برای رفع سریع تر و اصولی تر بحران میتونید از یک مشاور کسب و کار کمک بگیرید.

کمک گرفتن از مشاور کسب و کار در شیراز برای مدیریت بحران در سازمانتون بهتون کمک میکنه که دیدتون رو نسبت به اون بحران یا موضوعی که اتفاق افتاده کامل کنید.

از نظرات و ایده های اعضای تیم در طوفان فکری ها استفاده کنید.

پیشنهاد میکنم بخوانید : طوفان فکری برگزار کنید

بعضی وقت ها یک سری از بحران ‌ها در کسب و کار به حدی نفس سازمان رو میگیره و که کمترین ضررش اینه که سازمان رو از دور رقابت حذف یا خیلی دور میکنه. و در نهایت منجر میشه که اون کسب و کار کلاً تعطیل بشه.

پس بهترین کار اینه که راه‌ های تعامل و تقابل و مدیریت بحران کسب و کار رو به صورت اصولی یاد بگیرید و در این شرایط آموزش بیزینس کوچینگ هم میتونه به شما کمک های زیادی برای عبور از بحران برسونه.

محمدرضا سلطانی ، مشاور کسب و کار در شیراز است که می تواند برای عبور از بحران های فعلی و هر بحرانی که در کسب و کار شما ایجاد شده است به شما کمک کند و در کنار هم شرایط را بهبود دهید. برای مشاوره با محمدرضا سلطانی ، بیزینس کوچ حرفه ای با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید