مدیریت مسیر شغلی

در کسب و کار، مشخص کردن مسیرهای شغلی برای پیشرفت کارکنان ضروری است، بنابراین، مسیر های شغلی کلید رشد کسب و کار هستند.

در این مقاله از مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ ، به بررسی نحوه ی مدیریت مسیر شغلی می پردازیم.

مدیریت مسیر شغلی، مدیریت یک خط مستقیم نیست و برای همه یکسان نیست. با این حال، همه آن ها یک نقطه شروع و یک نقطه عطف دارند. هر مسیری مدیران را به آنچه که باید بدانند بر اساس جایگاه شغلی آن ها  هدایت می کند.

مسیر شغلی چیست؟

مسیر شغلی یک نقشه راه پیشرفت با معیارهای کوتاه مدت و بلند مدت است. آن، مسیری را که یک کارمند از یک موقعیت سطح پایین طی می کند تا به موقعیت های بالاتر برسد، نشان می دهد.

مزایای مسیر شغلی برای کارفرمایان

مسیریابی شغلی می تواند به جذب و حفظ استعدادها کمک کند زیرا فرصت های رشد در سازمان را به افراد نشان می دهد. کارمندانی که پتانسیل رشد را در نقش فعلی خود نمی بینند، در نهایت به فرصت های دیگری روی می آورند.

یکی دیگر از مزایای ایجاد مسیرهای شغلی در سازمان این است که می تواند به جانشین پروری کمک کند. می‌توانید با کارمندان درباره برنامه‌ریزی های آینده صحبت کنید و روی آن ها سرمایه‌گذاری کنید. این فرآیند بهینه سازی نیروی کار، به ناچار منجر به افزایش بهره وری و سودآوری خواهد شد. مسیر شغلی همچنین می‌تواند به شما کمک کند شکاف‌های مهارتی را در کار خود شناسایی کنید.

مسیر شغلی می تواند منجر به حفظ کارکنان شود و هزینه های استخدام را کاهش دهد. مسیر شغلی مشخص و تعریف شده می تواند به کارکنان درک بهتری از گزینه های شغلی خود بدهد و آن ها را تشویق کند تا برای ارتقا در سازمان شما سخت تلاش کنند.

به منظور ایجاد استراتژی های هدفمند، محمدرضا سلطانی ، بیزینس کوچ حرفه ای ، راهکارهای ویژه ای را به شما آموزش می دهد.

چگونه مسیر شغلی ایجاد کنید؟

1- نمودار سازمانی خود را به روز کنید

ابتدا، اگر نمودار سازمانی ندارید، آن را تهیه کنید. نمودار سازمانی، نموداری است که نحوه ساختار شرکت شما را نشان می دهد. این یک نمایش گرافیکی از سلسله مراتب و روابط است. در مرحله دوم، نمودار سازمانی خود را با طرح کسب و کار خود هماهنگ کنید. آیا باید محصولات و خدماتی را اضافه کنید؟ آیا باید بازار هدف خود را گسترش دهید؟ ممکن است لازم باشد بخش هایی را که در حال حاضر ندارید اضافه کنید.

نقش چارت سازمانی در مسیر شغلی

2- موقعیت های شغلی را تعریف کنید

اکنون که نمودار سازمانی دارید، با شروع هر شرح شغل، مسئولیت های کلیدی را فهرست کنید. سپس، الزامات لازم مانند مدارک تحصیلی، گواهینامه ها و مهارت های کافی را اضافه کنید. به روند فرآیند ها دقت کنید تا مطمئن شوید که هیچ کدام از مراحل را از دست نداده اید. علاوه بر این، KPI ها را برای هر موقعیت ارزیابی کنید. شما چگونه موفقیت را اندازه گیری می کنید؟ در هر نقش افراد موفقی را در نظر بگیرید.

3- یک نقشه راه مشخص کنید

اکنون زمان آن است که نقشه راه ها یا مسیرهای حرفه ای را برای هر بخش، تیم یا عملکرد تجاری ایجاد کنید. چگونه یک کارمند سطح ابتدایی از طریق گذراندن نقش ها پیشرفت می کند؟ چگونه می توانید تیپ های شخصیتی مختلف را تطبیق دهید؟ اگر مسیر های شغلی برنامه ریزی شده داشته باشید، به طور بالقوه موقعیت های شغلی بیشتری خواهید داشت. این می تواند یک نقطه قوت بزرگ باشد و به هر کارمند کمک کند شغل مناسب خود را پیدا کند.

4- نیازهای آموزشی را شناسایی کنید

گام بعدی این است که ارزیابی کنید آیا می توانید کارمندان را در این مسیر بیاورید یا خیر. با مستندسازی برنامه های آموزشی داخلی و برون سپاری در محل شروع کنید. چرا کارمندان شرکت شما را ترک می کنند؟ از کارکنان خود نظرسنجی کنید که آن ها چه نوع آموزشی می خواهند؟

5- برنامه های آموزشی تهیه کنید

در نظر بگیرید که اگر سرمایه گذاری زیادی روی آموزش انجام نداده اید، این بخش به بیشترین زمان و منابع نیاز دارد. شناسایی نیازها و ایجاد جدول زمانی در هر کسب و کاری بسیار اهمیت دارد. پس از انجام این کار، می توانید آن را در برنامه ریزی خود بگنجانید.

پیشنهاد میکنم این مقاله را بخوانید: 6 دلیل برای سرمایه گذاری در آموزش کارمندان

6- مسیر شغلی هر کارمند را ترسیم کنید

اکنون می توانید برنامه مسیر شغلی خود را به کار بگیرید. در طول جلسه برنامه ریزی شغلی، مدیران باید در مورد اهداف و انتظارات کارمندان صحبت کنند. مدیران، عملکرد کارمندان را ارزیابی کرده و در مورد توالی مشاغل آینده بحث خواهند کرد. اطمینان حاصل کنید که مدیران برای آموزش مداوم برنامه ریزی می کنند.

انتخاب مدیریت در طول مسیر شغلی

هر زمان که شخصی به جایگاه مدیریت ارتقا پیدا می کند، همکارانش شروع به فکر کردن در مورد مسیر شغلی او می کنند و به این فکر می کنند که آیا رسیدن به آن جایگاه می تواند برای آن ها اتفاق بیفتد یا خیر.

برای رسیدن به جایگاه مدیریت عجله نکنید. از زمان خود برای افزایش مهارت های عملکردی استفاده کنید. الان، بهترین زمان برای یادگیری مهارت های مختلف است تا بتوانید آن ها را بعداً به عنوان یک مدیر اعمال کنید. از این زمان برای ایجاد شبکه ای از افراد استفاده کنید که به مهارت ها، تصمیم گیری و کار شما اعتماد دارند.

لازم نیست منتظر بمانید تا نقش مدیریتی به شما پیشنهاد شود. با انجام پروژه های پیچیده شروع کنید. با آموزش یا راهنمایی عضو جدید تیم شروع کنید. با داوطلب شدن در انجام امور خارج از محل کار شروع کنید. همه این تجارب به شما در دستیابی به جایگاه مدیریت کمک می کنند.

فرصت های زیادی برای رشد شغلی به عنوان یک متخصص بسیار ماهر (و اغلب اوقات با دستمزد بالا) وجود دارند. برای ایجاد درک درستی از مسئولیت های مدیریتی در مورد بودجه بندی و تصمیم گیری، تلاش کنید.

با کسب مهارت های بیزینس کوچینگ نیز می توانید با افزایش مهارت های نرم و مهارت های سخت خود، ارتقای شغلی را برا خود رقم بزنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی سایر نکات سازمانی، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید