هوش رقابتی در کسب و کار

نرخ رقابت در کسب و کار در حال افزایش است و روند اختلافات با سرعت بیشتری نسبت به قبل پیش می رود.

در این مقاله از مقالات آموزشی بیزینس کوچینگ ، به بررسی نقش هوش رقابتی در کسب و کار و مزایای آن می پردازیم.

هوش رقابتی چیست؟

هوش رقابتی که گاهی از آن به عنوان هوش شرکتی نیز یاد می شود، به توانایی جمع آوری، تجزیه و تحلیل و استفاده از اطلاعات جمع آوری شده در مورد رقبا، مشتریان و سایر عوامل بازار اشاره دارد که به مزیت رقابتی یک کسب و کار کمک می کند. هوش رقابتی بسیار اهمیت دارد زیرا به کسب‌ و کارها کمک می‌کند تا محیط رقابتی خود و فرصت‌ها و چالش‌های موجود را درک کنند. صاحبین کسب و کارا معمولا اطلاعات را برای پیدا کردن شیوه های تجاری موثر و کارآمد تجزیه و تحلیل می کنند.

چرا هوش رقابتی مهم است؟

هوش رقابتی ابزاری حیاتی برای شکل‌دهی استراتژی‌های کسب‌ و کار است. پس از انجام تحقیقات و تجزیه و تحلیل، اطلاعات و بینش جمع آوری شده، اغلب برای پیدا کردن استراتژی های مناسب یک کسب و کار بسیار مهم هستند. هوش رقابتی همچنین به کسب و کارها کمک می کند تا برای تهیه و ارائه یک محصول جدید وارد بازار جدیدی شوند.

لازم به ذکر است که اکثر سازمان ها از هوش رقابتی به عنوان معیاری استفاده می کنند که به تعیین جایگاه آن ها در مقایسه با سایر مشاغل رقیب کمک می کند. حتی می توان از آن برای درک بهتر اثربخشی محصول و موقعیت عمومی بازار استفاده کرد. در نهایت، هوش رقابتی ابزاری برای توضیح این است که چرا سازمان های خاصی موفق هستند در حالی که برخی دیگر شکست می‌خورند.

برای هر گروهی، هدف هوش رقابتی، گرفتن تصمیم های آگاهانه تر و افزایش عملکرد سازمانی است. به عبارت دیگر، هدف هوش رقابتی، جلوگیری از غافلگیر شدن توسط رقبا است.

اگرچه هوش رقابتی برای هر کسب و کاری ضروری است، اما همه افراد مهارت خوبی در آن ندارند. اول از همه رقبای مستقیم و غیر مستقیم را شناسایی کنید. حداقل پنج رقیب مستقیم خود را شناسایی کنید. شناخت رقبا به معنای شناخت محیط رقابتی شماست.

پس از شناسایی رقبا، نوبت به تعیین حوزه هایی می رسد که می خواهید برای جمع آوری داده ها روی آن ها تمرکز کنید. شما باید تمام اطلاعاتی را که می توانید به دست آورید، جمع آوری کنید. برای پردازش کارآمدتر اطلاعات، دایره جستجوی خود را محدود کنید. در طی این مرحله، باید سایت‌ها، محصولات، پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی و محتواهای رقبای خود را بررسی کنید و اطلاعات دقیقی در مورد هر یک از آن ها پیدا کنید.

تجزیه و تحلیل رقابتی انجام دهید

در این مرحله، مدیر شما اطلاعات را تجزیه می کند و روندهای اصلی و مهم ترین داده ها را بیرون می کشد. پس از آن، اطلاعات به شیوه ای درست سازماندهی می شوند تا به همه اعضای تیم منتقل شوند. برای بهبود استراتژی ها، یافته های خود را با ذینفعان به اشتراک بگذارید. می توانید این کار را با برگزاری یک جلسه یا ارسال ایمیل انجام دهید. داده ها را در یک پلتفرم قابل اعتماد ذخیره کنید تا تیم شما به راحتی به آن دسترسی داشته باشد.

شرکت ها برای موفقیت باید اعتماد مشتری را به دست آورند و محصولاتی با کیفیت بالا ارائه دهند. با این حال، این فرآیند به زمان و تلاش نیاز دارد و مستلزم جمع‌آوری داده‌های مربوط به رقبا و مشتریان است . کسب هوش رقابتی بسیار اهمیت دارد زیرا به کسب و کارها اجازه می دهد اطلاعات لازم را جمع آوری و تجزیه و تحلیل کنند. در این بخش، ما سه روش برتر هوش رقابتی را آماده کرده‌ایم.

پیشنهاد میکنم بخوانید: اهمیت تجزیه و تحلیل رقبا

به منظور تحلیل استراتژی های رقبای خود و پیدا کردن بهترین روش ارائه ی محصول ، محمدرضا سلطانی ، بیزینس کوچ حرفه ای ، پیشنهادات ویژه ای را به شما ارائه می دهد.

تجزیه و تحلیل در هوش رقابتی

عادات رقابتی ایجاد کنید

هوش رقابتی یک فرآیند متغیر است، به همین دلیل یک بار جمع آوری داده ها، کافی نیست. وقتی اطلاعات رقابتی را با تیم خود به اشتراک می گذارید، به یاد داشته باشید که این کار را از قبل مجددا ارزیابی کنید. بنابراین بهتر است ابتدا تحلیل کنید که این  داده ها چقدر ارزشمند هستند.

راه های ارتباطی را ایجاد کنید

زمان بندی داده ها گاهی اوقات می تواند حیاتی باشد. به عنوان مثال، تیم شما ممکن است با کمبود داده های لازم روبرو شود. به همین دلیل است که باید کانالی برای ارتباطات داخلی خود داشته باشید تا بتوانید اطلاعات و به‌روزرسانی‌های مختلف را به موقع در مورد رقبا و مشتریان به اشتراک بگذارید.

برد و باخت خود را تجزیه و تحلیل کنید

گاهی اوقات سازمان ها دلایل برد یا باخت خود را متوجه نمی شوند. آن ها به بازخورد دقیق نمایندگان فروش خود متکی هستند، در حالی که مصاحبه با مشتریان و ارزیابی نکات در CRM بسیار مؤثرتر است.

نمونه هایی از هوش رقابتی

برای عملکرد موفق، هر کسب و کاری باید محیط خارجی خود را بشناسد. به همین دلیل است که شرکت ها در صنایع مختلف هوش رقابتی را در استراتژی های خود در نظر می گیرند. علاوه بر این، نمونه‌ ایی را بررسی می‌کنیم که در آن کارآفرینان از دانش خود در مورد هوش رقابتی استفاده می‌کنند.

بلیط های هواپیمایی

یک مثال عالی از استفاده از هوش رقابتی، روشی است که در خطوط هوایی به کار برده می شود. آن ها هر روز قیمت بلیط های خود را بر اساس اطلاعاتی که به دست می آورند تغییر می دهند. به عنوان مثال، اگر رقبا در مسیر خاصی قیمت ها را افزایش دهند، این شرکت ها نیز همین کار را می کند تا درآمد خوبی کسب کند. علاوه بر این، شرکت های هواپیمایی اقدامات مشتریان بالقوه را برای تعدیل قیمت ها پیگیری می کنند.

با مطالعه ی نکات مربوط به بیزینس کوچینگ ، خواهید توانست مزیت رقابتی سازمان خود را شناسایی کنید.

برای بهبود مزیت های رقابتی، برندها به هوش رقابتی نیاز دارند زیرا شانس موفقیت آن ها را افزایش می دهد. آن ها بایستی به جستجوی داده ها در وب سایت ها، گزارش ها و بازخورد مشتریان بپردازند تا شکاف ها را درک کنند و پیشرفت کنند.

اگر علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر درباره ی نحوه ی مدیریت هوش رقابتی سازمان خود هستید، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید