استراتژی کسب و کار چیست؟ و چرا باید استراتژی کسب و کار داشته باشیم؟

تصاویری از یک مرد در حال نوشتن به همراه تصاویری از استراتژی کسب و کار به انگلیسی در وسط عکس

استراتژی کسب و کار همانند استراتژی جنگ است. بدون استراتژی هر جنگی شکست می خورد.

اگر صاحب کسب و کار هستید یا تازه می خواهید کاری را شروع کنید حتما با کلمه استراتژی کسب و کار یا نقشه تجاری – business strategy برخورد داشته یا در مورد استراتژی مشاغل چیزی شنیده اید. برای مثال ممکن است شنیده باشید که اطرافیان می گویند فلان شرکت بخاطر استراتژی های خوبش موفق شده است و یا این که فلان شخص اصلا بازار را نمی شناخت و شکست خورد. همه این موارد تلنگری است که بدانیم نقشه مسیر در کسب و کار مهم است و باید به آن توجه کرد.

استراتژی کسب و کار چیست؟

همه ما همیشه در زندگی اهدافی داریم که برای رسیدن به آنها مدام در حال تلاش هستیم، اما قطعا برای رسیدن به هدف نیاز به برنامه ای داریم که راه رسیدن را به ما نشان دهد و با دنبال کردن آن برنامه، مسیر پیشرفت برای ما قابل لمس و مشاهده، شفاف و قابل اندازه گیری و شاید از همه مهمتر اثر بخش و جذاب باشد. استراتژی همین مسیر را برای کسب و کارمان به نمایش می گذارد

تعاریف متعددی در مورد استراتژی کسب و کار یا همان business strategy وجود دارد اما چیزی که در همه آنها مشترک هست الزام به شفاف و دقیق بودن نقشه تجاری است.

قطعا این موضوع که اهداف مشخصی داشته باشید بسیار مفید است اما این اهداف مشخص قطعا نیاز به برنامه مشخصی هم دارند که هدف شما را به واقعیت تبدیل کنند.

فرض کنید قصد خواندن کتابی را دارید، برای خواندن کتاب به مراحل زیر نیاز دارید.

  • نام کتابی که می خواهیم بخوانیم چیست؟
  • این کتاب در چه زمینه ای نوشته شده است؟
  • از کجا میتوانیم این کتاب را تهیه کنیم؟
  • چه میزان در روز برای خوانش کتاب زمان داریم؟
  • مدت زمانی که قصد داریم کتاب به پایان برسد چقدر است؟

اگر پاسخ شفافی به تمام سوالات بدهید، راه خواندن کتاب برای شما کاملا هموار و شفاف خواهد شد و این دقیقا همان نیازیست که ما برای کارمان در نظر می گیریم. زمانی که شما استراتژی داشته باشید می توانید کاری که رقبایتان انجام می دهند را با صرف زمان و انرژی کمتری و به شیوه بهتری انجام دهید و یا حتی کارهایی که رقبایتان نمی توانند انجام دهند را نیز انجام دهید.

استراتژی کسب و کار شما را به هر هدف کاری که می خواهید می رساند

استراتژی برای هر فردی کاملا شخصی سازی شده است و منطبق با اصول و قواعد زندگی خود آن شخص باید پیاده سازی و نگاشته شود و احتمالا این استراتژی برای فرد دیگری قابل استفاده نیست.

تفاوت استراتژی نظامی و استراتژی در کسب و کار چیست؟

استراتژی یکی از مرسوم ترین واژه هایی است که در موارد نظامی بیش از هر جای دیگری به گوش می رسد. اهداف نظامی معمولا شکست دادن دشمن است و بسیار تهاجمی است اما در کسب و‌ کار لزوما اینگونه نیست و صاحبین کسب و کار بعضا سعی در صلح با رقبا دارند.

در کسب و کار معمولا اهداف بلند مدت تعیین می شوند و business strategy به صورت بلند مدت نگاشته می شوند اما در استفاده های نظامی اهداف و استراتژی ها معمولا کوتاه مدت هستند.

 

تصاویری گرافیکی با نوشته های مختلف و مربوط به استراتژی کسب و کار

استراتژی کسب و کار به چه معناست؟

استراتژی در زبان عام، برنامه و نگرشی برای آینده است که به سازمان ها جهت می دهد و وظیفه طراحی استراتژی کسب و کار یکی از مهم ترین وظایف مدیر یا رهبر کسب و کار است.

پیشنهاد می کنم بخوانید: تفاوت بین مدیریت و رهبری در چیست؟

نقشه کسب و کار باعث بهبود وضعیت رقابتی می شود، با داشتن برنامه شما می توانید از رقبای خود پیشی بگیرید و بازار بیشتری را در اختیار خود داشته باشید. در دنیای امروز رسیدن به بازار های بزرگ تر و مشتریان بیشتر ابدا کار سختی نیست و شما با تلاش و پشتکار می توانید لیدر حوزه کسب و کار خود شوید اما این مهم فقط و فقط با پیاده سازی و اجرای مو به موی نقشه عملکرد در کسب و کار امکان پذیر است.

هر سازمان نیازمند دو نوع استراتژی کسب و کار است:

  1. استراتژی محصول و بازار محور: شما باید برنامه دقیقی داشته باشید که بازارهای هدف شما کجا هستند؟ این بازار چه نیازهایی دارد؟ چه میزانی از یک محصول و یا خدمت نیاز دارد؟ چطور می توانید محصولات خود را به این بازار برسانید؟ آیا محصولات شما فصلی هستند؟ اگر بله، استراتژی شما بعد از اتمام فصل فروشتان چیست؟ پاسخ به این سوالات راه روشنی را برای شما می سازد که بدانید دقیقا به کجا می روید و قرار است به کجا برسید.
  2. استراتژی مشتریان: شما باید بدانید که مشتریان شما دقیقا چه افرادی هستند؟ چه محدوده سنی را شامل می شوند؟ جنسیتشان چیست؟ در چه محدوده جغرافیایی ساکن هستند؟ چطور می شود احساس نیاز به محصول شما را به آنها یادآور شد؟ پاسخ این سوالات محدوده دقیقی از مشتریان هدف را به شما نشان می دهد و اینگونه شما میتوانید محصولات خود را دقیقا به افرادی که به آن نیاز دارند عرضه کنید.

شما باید با توجه به اهداف، شرایط زندگی و زمان خود و مخاطبین هدفتان استراتژی کسب و کار خود را طراحی کنید.

بسیاری از سازمان ها و مدیران شرکت های باهوش برای پیاده سازی استراتژی خود در کسب و کار از یک بیزینس کوچ حرفه ای استفاده می کنند. دانش بیزینس کوچینگ امروزه با ارائه راهکار های قوی و حرفه ای همانند بوم کسب و کار بسیاری از چالش های مربوط به نگارش مسیر عملکرد کسب و کار را برطرف کرده است. پیشنهاد می کنیم اگر واقعا به کسب و کارتان اهمیت می دهید مشاوره گرفتن از یک بیزنس کوچ را از دست ندهید.

چرا باید برنامه ریزی حرفه ای داشته باشیم؟

استراتژی در تسریع موفقیت نقش بسزایی دارد، با داشتن یک نقشه راه صحیح و اصولی شما می توانید درک عمیق تری از محیط رقابتی محصولاتتان داشته باشید، می توانید منابع خود را کاملا مناسب با نیازتان تهیه کنید و از تمام منابع در دسترستان استفاده مفیدی داشته باشید، با داشتن نقشه تجاری شما می توانید تمام اهداف را به صورتی اثربخش در کسب و کارتان پیاده سازی کنید زیرا هیچ هدفی بدون برنامه ارزشی ندارد.

برای داشتن پلن کاری هوشمندانه تجاری:

  • شما باید چشم اندازی برای سازمان خود داشته باشید و بدانید در چه بازه زمانی به چه جایگاهی می خواهید برسید.
  • باید بدانید که اعتقادات شما چیست و قصد چه رفتاری را دارید.
  • شما نیاز به دانستن هدف وجودی کسب و کارتان دارید، چرا این کسب و‌کار را شروع کردید؟ چه نیازی را میخواهید برطرف کنید؟
  • برای طراحی نقشه کسب و کار نیاز به جمع آوری اطلاعات چه از داخل سازمان و چه از خارج سازمان دارید، تا بتوانید نقاط ضعف و قوت را نیز تشخص بدهید.

همیشه این نکته را به یاد داشته باشید که عمل به نقشه کسب و کار از داشتن آن بسیار مهم تر است.

دیدگاهتان را بنویسید